Stukken Prinsjesdag

Miljoenennota gelekt: 'Kabinet wil spaarzaam omgaan met schaarse middelen'

Door Arne Hankel en Stephan Koole··Aangepast:
© ANPMiljoenennota gelekt: 'Kabinet wil spaarzaam omgaan met schaarse middelen'
RTL

En opnieuw zijn de Prinsjesdagstukken gelekt. In zijn eerste voorwoord bij de miljoenennota, ingezien door de politieke redactie van RTL Nieuws, noemt minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) onze welvaart 'geen toeval'.

"We hebben het zelf verworven, door hard te werken, zuinig te zijn met geld en de juiste keuzes te maken. Dit kabinet wil spaarzaam omgaan met schaarse middelen zodat we ons kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden, en generaties na ons er ook van kunnen genieten", schrijft Heinen.

De miljoenennota draagt de titel 'Solide begroten voor welvaart en stabiliteit'. De nota wordt dinsdag, op Prinsjesdag, gepresenteerd. Het gaat om de financiële plannen van het kabinet, en staat los van het regeerprogramma dat vandaag is gepresenteerd.

Koopkracht

De koopkracht van alle huishoudens gaat er gemiddeld 0,7 procent op vooruit. De laagste inkomens gaan er 0,5 procent op vooruit, uitkeringsgerechtigden krijgen er 0,9 procent bij. Gepensioneerden 0,6 procent. Modale inkomens gaan er het meest op vooruit: 1,1 procent. De hoogste inkomens, drie keer modaal en hoger, gaan er een half procent op vooruit.

Het begrotingstekort komt volgend jaar uit op 2,8 procent van het bruto binnenlands product. In 2026 loopt het op door een eenmalige tegenvaller van 8,5 miljard euro. Die tegenvaller is het gevolg van militaire pensioenen. Het jaar daarop gaat het weer beter met het tekort.

Tegenvaller

Een andere tegenvaller die het kabinet moet wegwerken, komt door asiel. Vanwege het tekort aan reguliere asielopvangplaatsen moeten er naar verwachting meer crisisnoodopvanglocaties worden geopend: een kostenpost van 350 miljoen euro.

De totale uitgaven van het kabinet zijn volgend jaar 457 miljard euro. De inkomsten bedragen 425,1 miljard euro.

Dit weten we over het Prinsjesdagpakket: koopkracht stijgt, gratis schoolmaaltijden blijven
Lees ook

Dit weten we over het Prinsjesdagpakket: koopkracht stijgt, gratis schoolmaaltijden blijven

Verschillende maatregelen in de begroting waren al eerder uitgelekt. Zo gaat er extra geld naar de politie en blijven de gratis schoolmaaltijden bestaan. Ook komt er extra geld om de energiekosten voor mensen met een kleine beurs te verlagen.

Geld voor defensie

In de begroting staat verder dat de expatregeling blijft bestaan. Het kabinet reserveert geld voor de vroegpensioenregeling voor zware beroepen. Ook gaan er de komende jaren honderden miljoenen euro's extra naar defensie. Dat is het gevolg van de hogere economische groei. Het defensiebudget is namelijk een percentage van het bruto binnenlands product (BBP). Volgend jaar gaat het om 750 miljoen euro, de jaren daarna om 500 miljoen.

Ondanks besparingen op ambtenaren, zoals was afgesproken in het Hoofdlijnenakkoord, wordt er niet bezuinigd op de ambassades en consulaten in het buitenland, het zogeheten postennetwerk. "Het postennetwerk in stand houden zien we als een investering in Nederland", aldus een betrokkene.

Om de woningmarkt te stimuleren, wordt de overdrachtsbelasting verlaagd voor huizen waar kopers niet zelf in gaan wonen. De belasting gaat van 10,4 procent naar zo'n 8 procent.

Lastenverlichting uitgesteld

Het kabinet stelt een deel van de beloofde lastenverlichting uit. In het hoofdlijnenakkoord staat dat in 2025 4,5 miljard aan lastenverlichting komt. Maar dat wordt toch minder. Volgend jaar gaat het om 1,3 miljard euro minder lastenverlichting dan was beloofd in het hoofdlijnenakkoord.

Het kabinet heeft ervoor gekozen een deel van de lastenverlichting uit te stellen en dat geld te gebruiken om volgend jaar het begrotingstekort binnen de perken te houden. "In euro’s is er voor iedereen wel lastenverlichting volgend jaar", vertelt een bron. Maar wel 'ietsje minder' dan eerder beloofd.

Dat komt door de positieve koopkrachtcijfers van het Centraal Planbureau, vertellen ingewijden. De koopkrachtcijfers zien er redelijk uit volgens het kabinet en daardoor kon worden gekozen de lastenverlichting minder snel te laten stijgen. "We gaan vertraagd de berg op."

Gebalanceerd

Niet alleen de lastenverlichting voor werkenden wordt vertraagd. Ook heeft het kabinet ervoor gekozen de uitkeringen slechts rond de 1 procent te laten stijgen, vertellen ingewijden. Dat is minder dan de 2,1 procent waar het CPB van uitging. "Wij zijn immers het kabinet van 'werken moet lonen'", zegt een betrokkene.  

Premier Schoof noemde de begroting eerder al gebalanceerd. "Ik ben ervan overtuigd dat we tot een goede en gebalanceerde begroting zijn gekomen. Een begroting die binnen de budgettaire kaders blijft en waarmee we er tegelijkertijd voor zorgen dat iedereen er volgend jaar in de portemonnee op vooruitgaat. Dat is goed nieuws voor Nederland", aldus de premier.

Lees meer over
Dick SchoofBegrotingPrinsjesdagMiljoenennotaRijksbegroting