Vanaf 2026

Kabinet bezuinigt 110 miljoen euro op openbaar vervoer drie grote steden

Door RTL Nieuws/ ANP··Aangepast:
© ANPKabinet bezuinigt 110 miljoen euro op openbaar vervoer drie grote steden
RTL

Het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moet het vanaf 2026 doen met 110 miljoen euro minder. Dat bevestigt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat na berichtgeving door het AD. Hoewel de bezuiniging pas over ruim een jaar ingaat, moeten de regio's komend jaar al rekening houden met het krimpende budget.

Geld dat specifiek voor het openbaar vervoer in en rond de steden was bedoeld, wordt overgeheveld naar een algemene pot voor provincies en gemeentes.

Korting 10 procent

Dat moet administratielasten tegengaan. Maar die overheveling gaat gepaard met een korting van 10 procent, stond ook al in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Voor dit jaar was er nog zo'n 1,1 miljard euro begroot voor de twee zogeheten vervoerregio's Amsterdam en Rotterdam-Den Haag.

Het AD schrijft dat de twee regio's deze dinsdag een brandbrief naar de Tweede Kamer sturen. "Ik heb de vervoerregio's laten weten dat ik hun zorgen deel over de consequenties van deze maatregel voor het openbaar vervoer in de vervoerregio's", reageert staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) in een verklaring. "Mijn ministerie en Binnenlandse Zaken zijn nu met de vervoerregio's in gesprek over de maatregel en de gevolgen ervan."

Pas in loop van ochtend weer treinen door staking tot 08.00 uur
Lees ook

Pas in loop van ochtend weer treinen door staking tot 08.00 uur

Lees meer over
Barry MadlenerMinisterie van Infrastructuur en WaterstaatPrinsjesdagBegrotingRijksbegroting