Geen bussen ingezet

Pas in loop van ochtend weer treinen door staking tot 08.00 uur

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Ramon van FlymenPas in loop van ochtend weer treinen door staking tot 08.00 uur
RTL

Tussen 04.00 en 08.00 uur rijden er in vrijwel heel Nederland geen treinen door een staking rondom het vroegpensioen. Er is geen vervangend busvervoer. De NS heeft begrip heeft voor de zorgen van collega's, maar noemt het 'buitengewoon vervelend' voor reizigers. In de loop van de ochtend zouden de treinen weer volgens de dienstregeling moeten rijden.

Gisterochtend lag het openbaar vervoer in de steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam al grotendeels plat door een staking van het personeel van trams, metro's en bussen. Vanochtend legt NS-personeel het werk neer. 

Reizigers de dupe

Een woordvoerder van de NS zegt ervan te balen 'dat reizigers nu de dupe worden van een conflict tussen de vakbond en de Nederlandse overheid'. Dat is een conflict 'waar NS geen partij in is', benadrukt de woordvoerder. 

De ov-werknemers, maar ook bijvoorbeeld de politie, willen dat het nieuwe kabinet met goede plannen komt voor werknemers die eerder willen stoppen met zwaar werk. De bestaande regeling voor mensen met een zwaar beroep loopt eind volgend jaar af. Waarom wordt die regeling niet gewoon verlengd? Z legt in deze video uit wat het vroegpensioen zo ingewikkeld maakt: 

In heel Nederland staan de treinen tot 08.00 uur stil, behalve tussen Amsterdam Centraal en Schiphol. Een rechter besloot gisteren dat er een 'minimale treinverbinding' moet zijn om de luchthaven bereikbaar te houden. Schiphol vreesde een verkeersinfarct door de staking, met onveilige situaties tot gevolg. 

Verwacht drukte

De NS waarschuwt dat de treinen díe rijden tussen Amsterdam en Schiphol waarschijnlijk erg druk zijn.

Personeel zware beroepen staakt, maar wat maakt een beroep 'zwaar'?
Lees ook

Personeel zware beroepen staakt, maar wat maakt een beroep 'zwaar'?

Ook bussen, trams en treinen van Arriva, Keolis, EBS, Qbuzz, Connexxion en Hermes, rijden niet tijdens de staking, net als de internationale treinen vanuit Nederland. Gisteravond stopten de Eurostar-treinen daarom al.

Check reisplanner

Vanaf 08.00 uur wordt het treinverkeer weer opgestart. Omdat dat normaal gesproken al in de vroege ochtend gebeurt, kan het treinverkeer in de loop van de ochtend pas weer op gang komen. Reizigers wordt geadviseerd om de reisplanner kort voor vertrek te bekijken.

Lees meer over
Nederlandse Spoorwegen (NS)StakingenOpenbaar vervoerNederland