In video

Van de vriendin van de premier tot de hoedjes en de Troonrede: dit was Prinsjesdag 2024

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVan de vriendin van de premier tot de hoedjes en de Troonrede: dit was Prinsjesdag 2024
RTL

Hoewel het kabinet extraparlementair is, bevatte de eerste Prinsjesdag van het kabinet-Schoof alle traditionele elementen: hoedjes, een toespraak, blijdschap bij de coalitie én verontwaardiging bij de oppositie. Toch was er ook een primeur: voor het eerst in jaren hebben we een premier die zijn partner meeneemt naar de troonrede. Bekijk hier de video's van Prinsjesdag 2024.

Trotse premier Dick Schoof samen met vriendin

Het is de eerste keer dat Dick Schoof als premier aanwezig is bij Prinsjesdag. Hij heeft zijn vriendin Loes Meurs meegenomen. Het is ook de eerste keer dat het grote publiek Schoof samen ziet met zijn vriendin. De 49-jarige Meurs was al wel vaker aanwezig bij staatszaken. Zo was ze samen met Schoof bij de opening van de Olympische Spelen in Parijs.

Hoedjesparade: kassabon als sjerp, rok vol doodskruizen

Traditiegetrouw dossen politici zich op Prinsjesdag uit met feestelijke outfits en vooral met bijzondere hoedjes. Sommigen maken van de gelegenheid gebruik om met hun outfit een politiek statement uit te dragen.

'Veel acute problemen door complexiteit van te veel regels'

Koning Willem-Alexander sprak in de Troonrede onder meer over de complexiteit van te veel regels, procedures en controledrang in Nederland. "Als de regels van een land voor grote groepen mensen niet meer behapbaar zijn, schiet overheidsbeleid zijn doel voorbij. Vanuit die gedachte wil de regering stap voor stap werken aan concrete oplossingen." Ook sprak hij onder meer over de asielaanpak en de grip op migratie.

Oppositie over Troonrede: 'Mooie woorden, maar pijnlijke bezuinigingen'

De oppositiepartijen hoorden in de Troonrede niet alleen positieve, maar ook veel pijnlijke woorden. Zo noemen ze het cynisch dat er mooie woorden over sport en onderwijs te horen zijn, maar daar vervolgens ook bezuinigingen in de lucht hangen.

Troonrede nieuw kabinet: 'Stuk rechtser van toon'

De Troonrede van het nieuwe kabinet is een 'stuk rechtser van toon', constateert politiek verslaggever Fons Lambie, bijvoorbeeld als het gaat om het luisteren naar zorgen van mensen en het nieuwe migratiebeleid. Tegelijkertijd kampt de coalitie ook met veel politieke onzekerheid.

Schoof: 'Niet bang dat asielcrisis tot kabinetscrisis leidt'

Volgens premier Schoof is er met de kabinetsplannen echt geluisterd naar de zorgen van de mensen in het land. Zo wil het kabinet met een speciale constructie een asielcrisis uitroepen. Hij is niet bang dat dit tot een kabinetscrisis leidt.

Dit betekenen de plannen van het kabinet-Schoof voor jouw portemonnee
Lees ook

Dit betekenen de plannen van het kabinet-Schoof voor jouw portemonnee

Lees meer over
Dick SchoofNicolien van VroonhovenPrinsjesdagBegrotingRijksbegroting