EU-landen willen beschermingsstatus wolf verlagen, natuurclubs niet blij
De wolf heeft in Europa momenteel nog een 'strikt beschermde' status, maar het plan is om deze status binnenkort bij te stellen naar 'beschermd'. 27 EU-landen hebben daar nu voor gestemd.
Ook Nederland heeft voor deze verlaging van de beschermingsstatus gestemd.
Het voorstel van de Europese Commissie om de status te veranderen naar 'beschermd' kwam op aandringen van het Europees Parlement. Dat heeft in 2022, onder invloed van bezorgde landbouwers en dierenbezitters, gevraagd om de wolf in te tomen. De Europese Commissie vindt dat dit mogelijk is, ook gezien het aantal wolven in Europa, namelijk zo'n 20.000.
De land- en tuinbouworganisatie LTO hoopt dat het verlagen van de beschermingsstatus meer mogelijkheden biedt voor het afschieten van wolven. Hoewel de organisatie vindt dat altijd eerst moet worden ingezet op preventie en verjaging, vindt de LTO dat wanneer deze maatregelen niet werken, afschieten een optie moet zijn.
Wetenschappers oneens
Wetenschappers gespecialiseerd in wolven betwijfelen dat. Er zijn weliswaar veel wolven, klonk het dinsdag nog bij een conferentie in het Europees Parlement, maar de soorten zijn genetisch gezien niet sterk genoeg en wolven hebben ook nog altijd te maken met illegale jacht.
Ruim driehonderd organisaties uit landen binnen en buiten Europa vinden het een slecht idee om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen. De organisaties, die zich onder meer bezighouden met dierenrechten en natuur, brachten vorige week nog een gezamenlijk pleidooi uit om de wolf juist beter te beschermen. Dat pleidooi werd onder meer ondertekend door het Wereld Natuur Fonds (WWF), Friends of the Earth en de Dierenbescherming.
De wetenschappelijke basis voor het plan ontbreekt volgens deze organisaties. In plaats van een lagere beschermingsstatus, kan Europa volgens de organisaties beter maatregelen nemen die bijdragen aan leven met wolven in de omgeving, zoals meer hekken en honden om boerderijen tegen wolven te beschermen.
De Faunabescherming heeft aangekondigd de komende maanden te lobbyen om de aanpassing van de status van de wolf tegen te houden.
Internationaal verdrag
De beschermde status van de wolf is vastgelegd in de Conventie van Bern, een internationaal verdrag met afspraken over het behoud van dieren- en plantensoorten. Ook de EU-landen hebben dat verdrag ondertekend.
De EU-landen willen hun invloed nu gebruiken om het wolf-onderdeel van dit verdrag aan te passen. Daarnaast willen de landen de Europese Habitatrichtlijn wijzigen, waar de bescherming van de wolf ook in is geregeld.
Het definitieve besluit over de beschermingsstatus van de wolf wordt morgen genomen.
De aanwezigheid van de wolf in Nederland heeft ook invloed op Ferry Molenaar en Sandra Groeneveld, die niet meer met hun blindengeleidehond in het bos durven te lopen. Hoe dat voor hen is, zie je in deze video: