Tweede Kamer wil onvruchtbaar maken van wolven onderzoeken: 'Beter dan kogel'
'Maak de wolven in ons land onvruchtbaar.' Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet dit voorstel van de PVV gaat onderzoeken. Met die aanpak moet volgens de PVV worden voorkomen dat er nog fors meer jonge welpjes bij komen. "Alles beter dan een kogel."
Met de geboorte van maar liefst 55 wolvenwelpjes vond er dit jaar een heuse babyboom plaats. Een wolf krijgt gemiddeld zes a zeven welpen per jaar, waardoor de Nederlandse populatie nu al bestaat uit zo'n 100 tot 120 wolven. De dieren zorgen voor groeiende onrust en incidenten, zoals de mogelijke beet van een meisje afgelopen zomer.
Roodkapjessyndroom
De PVV pleit er daarom voor om de dieren onvruchtbaar te maken. Met pijn in het hart, benadrukt wolvenliefhebber en PVV-Kamerlid Dion Graus, die stelt dat Nederland lijdt aan een 'Roodkapjessyndroom'.
Bekijk hier beelden van jonge wolvenwelpen op de Veluwe:
Graus vreest dat als de populatie nog verder groeit er in de toekomst wolven afgeschoten moeten worden. "Met dit voorstel hoop ik dat dat niet nodig is en wil ik voorkomen dat er een heksenjacht ontstaat. We kunnen de wolvenpopulatie beheersen via een anticonceptiemiddel."
Steun van coalitiepartijen
De opkomst van de wolf tegengaan, is door zijn strikt-beschermde status in Europa momenteel niet eenvoudig. In Europees verband wordt er gewerkt om dat aan te passen naar een iets minder beschermde status. Maar een meerderheid van de Kamer wil daar niet op wachten en roept de staatssecretaris op om het voorstel van de PVV alvast serieus te bekijken.
"Ik vind dat je overal naar moet kijken."
"Laten we het zeker onderzoeken", zegt ook NSC-Kamerlid Diederik Boomsma. "We hebben echt een probleem met de wolf en we moeten vooral voorkomen dat het probleem nog erger wordt."
Daar sluit VVD'er Thom van Campen zich bij aan: "Je hebt partijen die vinden dat Nederland een groot park is waarbij je niet mag ingrijpen. En je hebt partijen die zeggen dat je ze moet neerschieten. Ik vind dat je moet kijken of er ook andere oplossingen mogelijk zijn. Deze klinkt misschien bijzonder maar ik vind dat je overal naar moet kijken in deze tijd."
PVV'er Graus wil dat verantwoordelijk BBB-staatssecretaris Jean Rummenie, die zich de problemen door de wolf zeer aantrekt, het voorstel ook in Europa gaat voorleggen. "Alles beter dan een kogel", benadrukt Graus.
Buitenlandse proef
In het buitenland worden wilde dieren al vaker onvruchtbaar gemaakt, weet dierenarts Michiel Hoynck van Papendrecht (zie foto hieronder) als geen ander. Eerder dit jaar steriliseerde hij nog leeuwen in Oeganda en binnenkort gaat hij aan de slag met apen in Thailand.
"Het onvruchtbaar maken van dieren is dé methode om een populatie te beheren. De andere methode is het afschieten, zoals gebeurt met grote grazers. Maar als je dat niet wil, wat ik mij goed kan voorstellen, dan moet je het gaan doen met de geboortebeperkingen." Hij is dus in principe positief over de gedachte van de Kamerleden.
De dierenarts vult aan: "Ik denk dat je niet te lang moet wachten. Nu is die populatie van de wolf nog te beheersen door ze onvruchtbaar te maken. Maar zodra die populatie te groot is, rest alleen nog maar afschot. Dat heeft helemaal niet mijn voorkeur."
Kijkoperatie
Over de uitvoering van de ingreep, valt nog wel te twisten. Zo steriliseert Hoynck van Papendracht de dieren met behulp van een kijkoperatie in het veld. De PVV wil dat dan weer niet. Graus gelooft in de aanpak waarbij dieren via een geschoten pijl in de bil het zogeheten PZP-vaccin krijgen toegediend. "Daarmee kun je de wolf een jaar of twee jaar onvruchtbaar maken. Je hoeft enkel het pijltje af te schieten, en dat gebeurt ook in Afrika al tientallen jaren."
Daar zal dus zeker verder over gesproken worden, zegt Graus.
Reactie kabinet
Staatssecretaris Rummenie is op de hoogte van het plan maar wil pas volgende week reageren tijdens het begrotingsdebat in de Tweede Kamer.