Kabinet wil minder internationale studenten, die wél langer moeten blijven
Het aantal internationale studenten moet flink omlaag. En de internationale studenten die wél hier komen om te studeren, moeten hier na hun diploma blijven om te gaan werken. Om dit te bereiken wil het kabinet dat de Nederlandse taal weer de norm wordt. Verder kunnen universiteit en hogescholen vanaf volgend studiejaar een maximumaantal studenten instellen voor een Engelstalig traject binnen een opleiding.
Momenteel zijn er 128.000 internationale studenten die een volledige studie in ons land volgen. Samen zijn zij goed voor 16 procent van alle studenten, blijkt uit cijfers van Nuffic, een organisatie die zich bezighoudt met internationalisering van het onderwijs.
Het kabinet wil grip krijgen op het aantal internationale studenten; de instroom moet dus omlaag. En ook onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) wil ervoor zorgen dat deze studenten na hun studie in ons land blijven. Nu vertrekt gemiddeld 75 procent van de internationale studenten.
Studiefinanciering
"Europese studenten krijgen net als Nederlandse studenten studiefinanciering en de overheid betaalt flink mee aan hun studie. Als ze dan weer vertrekken naar hun eigen land, is dat echt zonde van het geld", zegt minister Bruins. "Een student kost de overheid duizenden euro's. Dan is het zonde als deze student geen bijdrage levert aan de Nederlandse economie."
"Bovendien zet de grote instroom de studentenhuisvesting onder druk en zorgt deze groep voor overvolle collegezalen."
Wat gaat er veranderen?
Hoe het kabinet dit voor elkaar gaat krijgen? Het kabinet maakt het vanaf volgend studiejaar al mogelijk dat hogescholen en universiteiten een zogenoemde numerus fixus kunnen instellen voor anderstalige trajecten van een studie. Simpel gezegd: zo kan een hogeschool bijvoorbeeld zeggen dat er voor een Engelstalig traject van economie maximaal plaats is voor honderd plekken.
Ook moet Nederlands weer de norm worden. Nu is het zo dat sommige opleidingen helemaal in het Engels zijn. Het streven is dat hbo's en universiteiten minimaal twee derde van de vakken van een opleiding in het Nederlands geven. Er blijft nog wel ruimte voor een Engels hoorcollege van een buitenlandse wetenschapper.
Als een opleiding in het geheel in het Engels wordt aangeboden, moet daar toestemming voor worden aangevraagd bij een speciale commissie die dat gaat toetsen. En die regels zijn streng, zegt minister Bruins.
Minder geld
Er kan bijvoorbeeld een uitzondering worden gemaakt als het bijvoorbeeld gaat om een opleiding voor een beroep waar veel personeelstekort in is, denk aan sommige technische opleidingen.
Tenslotte wil het kabinet vanaf 2026 minder geld uitgeven aan internationale studenten. Het terugdringen van het aantal internationale studenten moet op termijn een besparing van 300 miljoen euro opleveren.
De cijfers
In totaal volgden vorig jaar zo’n 128.000 internationale studenten een volledige studie in het hoger onderwijs. Daarmee vormen ze 16 procent van de totale studentenpopulatie in het hoger onderwijs in Nederland. In het studiejaar ervoor was dit 14,8 procent.
De meeste internationale studenten komen uit Duitsland, China en België. De populairste studierichtingen onder internationale studenten zijn economie en engineering.