Premier Schoof pas twee dagen geleden op de hoogte van Oeganda-plan
Het plan om afgewezen asielzoekers vanuit Nederland naar Oeganda te sturen, kwam ook voor premier Dick Schoof als een verrassing. Ontwikkelingshulpminister Reinette Klever (PVV) opperde het idee deze week tijdens een werkbezoek aan het Afrikaanse land. "Het is een idee dat we gaan uitwerken, maar daarmee is het nog geen besluit", zei Schoof er gisteravond over.
Premier Dick Schoof is voor het eerst op een Europese top, waar het dit keer over Oekraïne en migratie gaat. Een dag voor de top begon, kwam minister Reinette Klever voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp met een opvallend idee.
'Oeganda is gastvrij'
Klever was op werkbezoek in Oeganda, en zei daar dat het kabinet de mogelijkheid wil verkennen om door Nederland afgewezen asielzoekers in 'terugkeerhubs' op te vangen.
Mensen uit landen zoals (Zuid-)Soedan en Democratische Republiek Congo zouden uit Nederland moeten worden overgebracht naar Oeganda. "We hebben een lange relatie met Oeganda en het is een gastvrij land. Asielminister Faber gaat de mogelijkheden verder uitpluizen", zei Klever.
Voor Schoof kwam dat als een verrassing. "Ik heb het idee gisteren vernomen, en op basis van dat idee wordt nu verder gewerkt vanuit Nederlandse kant", zei de premier gisteravond laat tegen RTL Nieuws. "Ongetwijfeld samen met Oeganda. Want als je het samen niet kan doen, dan lukt het zeker niet", zei hij.
Bekijk hier wat de premier er precies over zei:
Het is onduidelijk of Oeganda ook daadwerkelijk gevraagd is of het asielzoekers vanuit Nederland op wil vangen. Op vragen daarover reageerde de premier gisteravond laconiek. "Nou, dat gaan we allemaal zien."
'Hoef ik allemaal niet te weten'
Dat Schoof niet eerder door Klever of Faber van het idee op de hoogte was gebracht, vindt hij geen probleem, zei hij. "Dat hoef ik ook allemaal niet te weten." En hij vindt ook niet dat elk idee van een minister eerst in het kabinet moet worden besproken. "Ministers zijn vrij om dat soort ideeën te bedenken."
Eerder op de dag zei Schoof nog dat het plan 'nog moet worden uitgewerkt', maar hij weigerde te spreken van een 'proefballonnetje'.
Volgens politiek verslaggever Roel Schreinemachers lijkt het idee van Klever wel degelijk op een proefballonnetje. "Het plan is zo pril dat Schoof het op de top ook nog niet aan zijn Europese collega's heeft voorgelegd", zegt Schreinemachers. "Het lijkt erop alsof hij door het Oeganda-plan is overvallen, maar niet weer een PVV-bewindspersoon openlijk de les wilde lezen."
Vicepremier en zorgminister Fleur Agema (PVV) moest vorige week nog door het stof om een 'ongelukkige uitspraak' over het parlement. Vorige maand kreeg PVV-staatssecretaris Chris Jansen kritiek van Schoof omdat hij zei dat hij achter de 'minder Marokkanen'-uitspraak van Geert Wilders stond. "Dat kan gewoon niet, oordeelde de premier.
EU-top over migratie
In Brussel werd gisteren verder opnieuw duidelijk dat er in Europa inmiddels echt een andere wind waait als het om migratie gaat, zegt Schreinemachers. "Het migratiebeleid moet echt een stuk strenger worden. Maatregelen die al waren afgesproken, moeten sneller worden uitgevoerd, maar de Europese Commissie moet ook met nieuwe maatregelen komen om de migratiestroom te beperken."
Zo zeiden de EU-leiders dat ze een nieuwe wet willen om de uitzetting van afgewezen asielzoekers te vergemakkelijken. Ook dringen ze aan op 'nieuwe manieren' om mensensmokkel en de komst van kansloze migranten tegen te gaan en vallen ze Polen bij dat maatregelen wil tegen migranten uit Belarus.
Of er ook daadwerkelijk besluiten worden genomen, is nog de vraag, zegt Schreinemachers. "Er zijn ook grote verschillen van inzicht en uiteenlopende belangen. En daarom is de kans groot dat deze top op het punt van migratie eindigt zonder resultaat."
De Europese top gaat vandaag verder.