Intern document: 'Kabinetsplannen in strijd met EU-afspraken'
De kabinetsplannen voor landbouw en migratie botsen met Europese wetgeving en afspraken. Dat blijkt uit een intern document van de Tweede Kamer, in handen van de politieke redactie van RTL Nieuws. Ook het standpunt van Nederland om de EU niet uit te breiden én minder te betalen, geven ambtenaren weinig kans. "De helft van het regeerakkoord kan al de prullenbak in", volgens D66-Kamerlid Jan Paternotte.
Ambtenaren van de Tweede Kamer adviseren de verschillende Kamerleden op het gebied van EU-wetgeving. Zij hebben het regeerprogramma doorgelicht op Europese wetgeving, afspraken en de stand van zaken in de Europese politiek.
Migratie
Het kabinet wil het strengste asielbeleid ooit invoeren. "Van de voorgenomen maatregelen lijkt een aantal rechtmatig, enkele zijn dat echter niet", schrijven ambtenaren. "Het opschorten van de behandeling van asielaanvragen is bijvoorbeeld niet toegestaan onder EU-recht." Wél kan bijvoorbeeld gezinshereniging worden beperkt onder EU-regels.
Het kabinet wil door het uitroepen van een asielcrisis met crisiswetgeving noodmaatregelen nemen, maar elke maatregel moet 'apart worden beoordeeld', waarschuwen ambtenaren. Ook een 'opt-out', een blijvende uitzondering op EU-afspraken, lijkt niet te lukken. "Er is geen perspectief dat de EU binnen afzienbare termijn gaat onderhandelen over herziening van de verdragen."
Steun uit Brussel
De plannen op het gebied van wonen, arbeidsmigratie en kernenergie kunnen juist wel op steun in Brussel rekenen. Ook op het gebied van defensie en justitie zijn de Nederlandse plannen in lijn met de Europese koers.
"Nederland lijkt met zijn kritische houding geïsoleerd te staan."
Op andere punten dreigt Nederland alleen te staan. Zo is het kabinet 'zeer kritisch' op uitbreiding van de Europese Unie. Er zijn verschillende landen die lid willen worden, zoals Oekraïne en verschillende landen op de Westelijke Balkan. 'Nederland lijkt met zijn kritische houding geïsoleerd te staan", schrijven ambtenaren. Andere lidstaten, het Europees Parlement én de Commissie willen wél uitbreiden.
Ook wil het kabinet minder betalen aan Brussel, mag de Europese begroting niet groeien én mag de EU geen nieuwe schulden aangaan. Het is 'zeer de vraag of dit realiseerbaar is', als het kabinet al die punten wil regelen in de nieuwe Europese begroting.
In onderhandelingen over uitbreiding en de nieuwe begroting is het kabinet niet kansloos: Nederland kan dreigen met een veto.
Ook bij landbouwplannen zien ambtenaren beren op de weg. Zo wil het kabinet een derogatie (uitzondering) op de nitraatrichtlijn, de regelgeving voor waterkwaliteit en mest. "Een nieuwe derogatie lijkt moeilijker", zo staat er, want het is maar zeer de vraag of alle lidstaten en de Europese Commissie een nieuwe uitzondering gunnen aan Nederland.
Ook wil het kabinet de Europese natuurdoelen aanpassen. "Een herziening (….) ligt niet in de lijn der verwachting", aldus de experts. Ook wil het kabinet pulsvisserij opnieuw invoeren. Dat is nu een verboden methode waarbij vissen met stroomstootjes worden opgeschrikt en het net in worden gedreven. In de meest recente documenten, zowel van de Commissie als van de eurocommissaris, wordt pulsvisserij niet eens genoemd, waarschuwen ambtenaren.
"Dit was waar heel veel deskundigen al voor gewaarschuwd hadden: de helft van het regeerakkoord kan al de prullenbak in, omdat het helemaal niet past binnen de deur bij zijn regels die we met elkaar afgesproken", zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte. "Dit werkt niet in een groter geheel met 27 landen. Dan sta je continu voor joker. Daarmee wordt het Nederlandse belang ook niet gediend."
Premier Schoof heeft volgende week zijn eerste officiële EU-top. Bij zijn kennismakingsbezoek aan Brussel erkende de premier al dat niet alle plannen kunnen worden uitgevoerd. "We gaan 100 procent knokken, maar we geven geen garantie op 100 procent resultaat. Maar wel 100 procent inzet", aldus Schoof.
Bekijk hier de video van Schoof in Brussel: