Zorgen in Brussel om mestplannen landbouwminister Wiersma
De Europese Commissie blijkt bezorgd over een deel van de Nederlandse mestplannen. In een kritische brief vraagt Brussel landbouwminister Wiersma daarover om opheldering. De druk op de BBB-bewindsvrouw loopt verder op, zeker omdat Nederland in Brussel nog veel voor elkaar probeert te krijgen in een poging de mestcrisis op te lossen.
Een zestal plannen die Wiersma in Brussel heeft besproken leiden tot zorgen bij de Europese Commissie, zo staat in een brief die deze week naar de minister is verstuurd.
Kritische vragen
Het gaat om beleid dat Wiersma na de zomer presenteerde om de mestproblematiek in ons land op te lossen. Voor boeren gold lange tijd dat zij dankzij een uitzonderingspositie in Europa meer mest mochten uitrijden, maar de verwachting is dat hier een einde aan komt. Brussel is niet langer bereid om ons land tegemoet te komen vanwege de slechte waterkwaliteit.
Om boeren wat lucht te geven besloot Wiersma dat zij langs de grenzen van de gevoelige Natura 2000-gebieden voortaan mest op 100 meter afstand mochten uitrijden, in plaats vanaf 250 meter. Ook werd de periode waarin mest mocht worden uitgereden verlengd en mag er ook méér mest worden uitgereden. De minister onderbouwde dat besluit met een andere berekening, waaruit zou blijken dat er minder stikstof in mest overblijft na een periode van opslag.
De gepresenteerde pogingen om de druk op de mestmarkt te verlichten leiden vooral tot kritische vragen in Brussel. Bijvoorbeeld in hoeverre de natuur zal gaan lijden als gevolg van de plannen.
Uitkoopregelingen
Brussel is wel te spreken over de vrijwillige uitkoopregelingen die er voor boeren bestaan. De Europese Commissie benadrukt in de brief dat Nederland de hoogste veedichtheid van alle Europese lidstaten heeft, en noemt die uitkoopregelingen 'uiterst efficient' om daar wat aan te doen.
Wiersma belooft opheldering
Minister Wiersma laat weten dat de zorgen tijdens eerdere gesprekken reeds aan de orde zijn geweest, maar dat ze aan het verzoek van de Commissie zal voldoen en een verheldering en onderbouwing van de maatregelen gaat verstrekken. "Ik zal verder de dialoog blijven voortzetten."
Voor Wiersma is een goede relatie met Brussel cruciaal. Zo is de inzet nog altijd om een uitzonderingspositie te verkrijgen en kijkt men uit naar de mogelijke komst van Renure.
Daarmee kan dierlijke mest worden gebruikt als vervanger van kunstmest. Die oplossing wacht nog op groen licht van Brussel, maar Nederland treft alvast voorbereidingen treffen mocht het gebruik van Renure worden toegelaten. Wiersma stelde daarvoor vorige week een 'mestverkenner' aan, ex-CDA-minister Raymond Knops.