PVV nu één jaar grootste partij, maar nog altijd minder actief dan andere grote partijen
De PVV, nu één jaar de grootste partij van Nederland, is minder actief bij debatten dan andere grote partijen. De politieke redactie van RTL Nieuws vroeg aan de Tweede Kamer bij hoeveel debatten alle partijen afgelopen jaar ingeschreven stonden. De PVV scoorde daarbij lager dan GroenLinks-PvdA, VVD en NSC. Ook zet de PVV lang niet alle Kamerleden in voor debatten. Meerdere PVV’ers zijn nauwelijks uit de startblokken gekomen.
Afgelopen jaar waren er 493 plenaire en commissiedebatten. GroenLinks-PvdA schreef zich in voor 492 debatten. De PVV voor 434 debatten. Zo'n 58 minder.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Vijf Kamerleden nog geen maidenspeech
Vijf PVV-Kamerleden bungelen onderaan de lijst, zij stonden het minst vaak geregistreerd voor een debat. Vincent van den Born, Peter Smitskam, Eric Esser, Robert Rep en Chris Faddegon kwamen daarnaast ook nog niet aan de beurt om hun eerste toespraak te houden als Kamerlid in de plenaire zaal, de zogeheten maidenspeech.
Rep en Faddegon zijn sinds afgelopen zomer Kamerlid voor de PVV. Smitskam zit namens de PVV in de parlementaire enquête corona. Van den Born en Esser zijn sinds december vorig jaar Kamerlid.
Storen aan afwezigheid
Kamerleden van andere partijen storen zich aan de afwezigheid. Zo sneerde Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) afgelopen oktober in een Kamerdebat dat hij Vincent van den Born nog geen enkele keer had gezien. Moest het Kamerlid anders niet zijn salaris van 6000 euro per maand terugstorten, vroeg Klaver zich hardop af.
Ook Tweede Kamerlid Bart Kent (SP) kon zijn ergernis niet onderdrukken. Hij wees onlangs tijdens een debat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer naar 'een zee van lege blauwe stoelen', het gedeelte waar de PVV zit.
In de video hieronder vertellen PVV-Kamerleden hoe het komt dat hun partij aan minder debatten meedoet dan andere partijen:
Groeipijn
PVV-Kamerlid Vincent van den Born, dat nog geen enkel debat voerde reageert dat hij 'liaison' is. "Ik doe allemaal interne werkzaamheden binnen de fractie en ook landelijk."
Volgens PVV-leider Geert Wilders is het groeipijn. Zijn ploeg moet volgens hem nog 'inwerken, inlezen, binnen en buiten de Kamer ervaring opdoen'. "Dat duurt even. Bij sommigen gaat dat heel snel, bij anderen duurt dat wat langer."
Politiek verslaggever Irene de Kruif: "De eerste drie maanden zag je veel nieuwe PVV-Kamerleden, die de weg nog moesten vinden in de Tweede Kamer. Maar inmiddels zie je dat meerdere Kamerleden weinig worden ingezet. Binnen de PVV valt te horen dat Geert Wilders nog niet tevreden is over alle nieuwe PVV'ers."
"Dat komt doordat de PVV een eenmanspartij is, zonder leden en zonder afdelingen. Na de historische winst vorig jaar had Wilders iedereen nodig om alle zetels te vullen. Maar een jaar na de verkiezingen blijft de PVV dus achter bij andere grote fracties."
Verantwoording
RTL Nieuws heeft bij de Tweede Kamer opgevraagd welke Kamerleden door de griffier zijn geregistreerd als deelnemer bij commissiedebatten, nota-overleggen, wetgevingsdebatten, interpellatiedebatten, dertigledendebatten en overige (plenaire) debatten. Het betreft een geplande deelname. Op basis van verslagen zijn bijdragen van Kamerleden tijdens het vragenuur daaraan toegevoegd.
Het gaat om de periode na de installatie van de nieuwe Tweede Kamer: 6 december 2023 tot en met 6 december 2024.