7 miljoen vapes per jaar in het huisafval, oproep voor statiegeldsysteem
Er moet statiegeld komen op elektrische sigaretten. Daarvoor pleit de afval- en recyclingbranche. Miljoenen vapes komen nu terecht in het huishoudelijk afval. Dat is gevaarlijk want de vapes kunnen door hun batterijen ontbranden.
De vapes in het gewone afval leidt tot ernstige veiligheidsrisico’s voor het personeel op vuilniswagens, maar ook op overslaglocaties en bij afval- en recyclingbedrijven, schrijft de afval en recyclingsector in een brandbrief.
Schaarse grondstoffen
"We zien steeds meer afvalbranden in afvalwagens en op sorteerlocaties door vapes. En dat geeft schade en grote risico's voor de mensen die daar werken", zegt directeur van Stichting Open Jan Vlak, die namens de branche spreekt.
Daarnaast kunnen de schaarse grondstoffen die in vapes zitten, zoals lithium en koper, niet worden hergebruikt als ze in het gewone huisafval belanden.
Want e-sigaretten moeten om die reden worden ingeleverd en niet in de afvalbak gegooid. Dat kan via inleverbakken bij supermarkt, bouwmarkt of bij de winkel waar vapes worden verkocht. Ook kunnen de e-sigaretten bij een milieustraat worden ingeleverd.
Klaplong, longbloeding en opname intensive care: Nederlandse kinderen in ziekenhuis na vapen
Toch gebeurt dit niet genoeg constateert de sector. Zij schat dat er per dag 20.000 vapes in het huishoudafval terechtkomen, dat komt neer op meer dan 7 miljoen vapes per jaar in het restafval.
Organisaties uit de sector zijn verenigd in de Taskforce Batterijbranden en roept het kabinet op om daarom een soort statiegeldsysteem komt voor het inleveren van vapes. "Een retourpremie, of een borgstelling zoals je dat ook bij campinggas hebt", zegt Vlak.
Verplichte inname
Maar daarvoor is het wel belangrijk om verkopers van vapes te verplichten om de vapes ook weer in te nemen. Die plicht voor verkopers is er nu niet. "Vanaf 1 januari mogen vapes alleen nog bij geregistreerde verkooppunten worden verkocht. ons pleidooi is: koppel daar dan ook een verplichte inname aan voor die verkooppunten", zegt Vlak.
Daarvoor wil de branche ook graag weten waar vapes verkocht worden, zodat er een inzamelstructuur opgezet kan worden, aldus Vlak.
Daarnaast moeten volgens de sector harder opgetreden worden tegen de import van illegale vapes. Jaarlijks komen er naar schatting 20 tot 40 miljoen illegale vapes Nederland binnen. Dat is meer dan de 20 miljoen legale vapes die via de formele, gereguleerde vape-retailers verkocht worden.
D66 ziet het plan om statiegeld te heffen wel zitten. 'Het gebruik van vapes is de afgelopen jaren sterk gestegen, vooral onder kinderen. Dit brengt niet alleen risico's met zich mee voor de gebruikers zelf, maar ook voor de mensen die het afval verwerken. Exploderende vapes vormen een gevaar voor de veiligheid van deze medewerkers, en dat is onacceptabel', schrijft de partij in een verklaring.
"We willen medewerkers van de afvalbewerking en het milieu goed beschermen. Statiegeld op vapes kan daar een goed middel voor zijn", zegt Kamerlid Mpanzu Bamenga.