Kabinet stemt in met asielwetten van migratieminister Faber

Het kabinet heeft ingestemd met de twee strenge asielwetten van asielminister Marjolein Faber (PVV) nadat er enkele 'verduidelijkingen' zijn aangebracht in de toelichting op haar asielwetten. Dat heeft Faber na afloop van de ministerraad bekendgemaakt. De aanpassingen veranderen volgens haar niets aan de inhoud van de wetten.
Na stevige kritiek van de belangrijkste adviseur van het kabinet, de Raad van State, zei minister Faber aanvankelijk niks te willen veranderen aan haar wetten. "Alleen punten en komma's."
De Raad van State betwijfelde of de wetten de asielinstroom daadwerkelijk zouden verlagen. Het verwachtte extra druk op de uitvoeringsorganisaties zoals de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) en de rechtspraak.
Vandaag blijkt dat ze in de toelichting van de wet wat kleine technische wijzigingen heeft aangebracht. Daarnaast lekte deze week al uit via RTL Nieuws dat er 56 miljoen extra komt voor de IND. Ook komt er extra geld voor de rechtspraak, in totaal wil minister Faber 15 miljoen voor haar asielwetten.
In de toelichting van de wet worden alleen wat kleine technische wijzigingen aangebracht. Daarnaast lekte deze week al uit via RTL Nieuws dat er 56 miljoen extra komt voor de IND.
Wat minister Faber verder doet met de kritiek van de Raad van State (dat ze niet aannemelijk maakt dat het aantal asielzoekers dat naar ons land komt wordt verlaagd) is nog niet duidelijk.
Twee asielwetten
Het gaat om twee strenge asielwetten. Eén wet regelt een tweestatusstelsel, waarin onderscheid wordt gemaakt tussen vluchtelingen die individueel worden bedreigd, bijvoorbeeld vanwege hun geaardheid, en vluchtelingen die tijdelijk bescherming nodig hebben bijvoorbeeld omdat ze uit een oorlogsgebied komen.
De andere wet heet 'asielnoodmaatregelenwet'. Die wet regelt onder andere dat de permanente verblijfsvergunning wordt afgeschaft. Een verblijfsvergunning moet straks elke drie jaar worden verlengd. Ook gezinshereniging wordt beperkt.
Crisissfeer coalitie
De strenge asielwetten zorgden in oktober voor een crisissfeer in de coalitie. De spanning liep hoog op tussen PVV en NSC over het wel of niet inzetten van het noodrecht, waarbij het parlement tijdelijk gepasseerd zou worden. Dagen van topoverleg onder leiding van premier Schoof waren nodig om een compromis te vinden tussen PVV en NSC.
Deze wetgeving was het compromis, maar met de toevoeging dat het spoedwetten waren, die zo snel mogelijk in werking moeten treden. De afgelopen weken heeft Wilders meerdere malen gedreigd met een kabinetscrisis, ook om eventuele afzwakkingen van NSC te voorkomen.
Minister Faber legt tegen politiek verslaggever Floor Bremer uit dat het kabinet de wetten het aangenomen en wat er is veranderd in de asielwetten: