Faber bindt in met kort briefje aan Kamer: 'Er is volledige eenheid'

Minister Faber van Asiel staat '100 procent' achter het besluit van premier Schoof om alsnog te tekenen voor de lintjesvoordracht van vijf COA-vrijwilligers. Dat liet ze gisteravond na een extra coalitieoverleg weten in een brief aan de Tweede Kamer. Er is daarmee 'volledige eenheid van kabinetsbeleid', vindt ze. De oppositie reageert kritisch.
In het Vragenuur kreeg Faber flinke kritiek van bijna de hele Tweede Kamer omdat ze geen excuses wilde maken voor haar weigering de lintjesvoordracht te tekenen. "Ik ben geen stempelmachine", herhaalde ze telkens opnieuw, en: "als ik niet wil tekenen, dan teken ik niet."
Kort briefje
In de korte brief zegt Faber dat ze het 'betreurt' dat ze in het Vragenuur 'te vaak' is ingegaan op haar overwegingen om de voordrachten niet te tekenen.
"Ik heb gezegd dat het besluit van de minister van BZK en de minister-president mede namens mij is. Dit betekent dat ik het besluit onderschrijf. Dit is blijkbaar niet voldoende overgekomen in het vragenuurtje van vandaag."
De brief van Faber volgt op een uren durend coalitieoverleg over de kwestie en wordt vanochtend gevolgd door een debat.
Verschillende oppositiepartijen laten weten het briefje van Faber niet afdoende te vinden. Mirjam Bikker (CU) noemt het 'ronduit teleurstellend'. "Kamervragen worden niet serieus genomen en het kabinet lijkt langs elkaar heen te werken. De vraag dringt zich op: wáár is de eenheid van beleid?", laat ze weten. Ze wil hier in het debat echt helderheid over krijgen.
Ook SP-leider Jimmy Dijk heeft nog vragen. "Gaat Faber nu zelf ook tekenen voor de lintjes?", schrijft hij op X.
Door het stof
"Faber bindt in. Niet heel uitgebreid, maar ze heeft spijt van haar optreden vanmiddag en staat nu honderd procent achter het kabinetsbesluit om wél een lintje uit te reiken", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.
"Dit is de politieke verklaring om de eenheid van het kabinetsbeleid te redden. Ook om de coalitie te redden, want er was veel woede en onvrede over Faber. Zowel bij ministers als fractievoorzitters, zeker na haar optreden tijdens het vragenuurtje, waar ze halsstarrig haar eigen besluit bleef verdedigen."
BBB-leider Caroline van der Plas noemde het optreden van Faber 'heel erg', maar zei toch achter de minister te blijven staan:
'Coalitie kan verder'
"De coalitie hoopt verder te kunnen, maar voor de oppositie is dit niet genoeg. Gevreesd wordt dat de verhoudingen tussen Faber en sommige Kamerleden nu definitief zijn verstoord", zegt Lambie. "De kritiek van de Kamer was bijzonder fel, ook van rechtse oppositiepartijen, zoals CDA, SGP en JA21. Partijen die Faber hard nodig heeft in de Eerste Kamer, om strenge asielwetgeving erdoorheen te krijgen.
Als een vragenuurtje al niet lukt, hoe moet een heel wetstraject door de Eerste en Tweede Kamer dan lukken."
Zie hier hoe Faber eerder bijna de hele Tweede Kamer over zich heen kreeg: