Invoering vuurwerkverbod uitgesteld, kabinet wil meer tijd nemen

Het vuurwerkverbod gaat komende jaarwisseling nog niet in. Staatssecretaris Chris Jansen (Milieu) zei gisteravond tijdens een Kamerdebat dat hij meer tijd nodig heeft. GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren willen juist 'alles op alles' zetten om vuurwerk dit jaar al te verbieden.
Het was jarenlang ondenkbaar, maar eerder deze week werd duidelijk dat er een Kamermeerderheid is voor de invoering van een vuurwerkverbod. Initiatiefnemers GroenLinks-PvdA en de Partij voor de Dieren (PvdD) hoopten voor een invoering voor het einde van het jaar. Dat is niet mogelijk, zei PVV-staatssecretaris Chris Jansen bij het debat dat tot na middernacht duurde.
Jansen zei nog 1,5 jaar nodig te hebben om een voorstel van de ChristenUnie uit te werken. Die partij wil dat dorps- en buurtverenigingen wél vuurwerk mogen afsteken, de VVD is daar ook voorstander van.
'Kan sneller'
Mirjam Bikker van de ChristenUnie denkt dat Jansen het verbod wel sneller in kan voeren, maar dit niet doet uit 'onwil'. "Ik ga er nog eens over nadenken", zei Jansen daarop.
RTL Nieuwspanel: meerderheid wil invoering deze jaarwisseling
Het RTL Nieuwspanel vroeg aan de panelleden wanneer zij willen dat als het algehele vuurwerkverbod er komt, wanneer het volgens hen dan zou moeten ingaan. Een ruime meerderheid wil dat het bij de komende jaarwisseling al een feit zou moeten zijn, 66 procent. 25 procent van de ondervraagde panelleden willen dat het volgend jaar of zelfs nog later wordt. Van de kiezers op de vier coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB wil 58 procent dat het dit jaar al ingaat, bij de kiezers op oppositiepartijen is dat 69 procent.
GroenLinks-PvdA en de PvdD partijen vrezen dat mensen meer vuurwerk zullen afsteken als ze weten dat het nog maar één keer legaal mag. Dat zal dan komende jaarwisseling voor meer overlast zorgen.
Handhaving
VVD-minister van Justitie David van Weel belooft met de gemeenten en politie te overleggen om ze voor te bereiden, ook als het vuurwerkverbod dit jaar nog niet ingaat. Daarnaast wil hij ook illegaal vuurwerk aanpakken.
Ook eist de VVD compensatie voor de vuurwerkbranche. Jansen heeft al aangegeven dat importeurs en verkopers in totaal 100 tot 150 miljoen euro compensatie kunnen krijgen als het verbod dit jaar ingaat.
Zo denkt Nederland over een vuurwerkverbod:
Voorstander van het vuurwerkverbod zijn naast GroenLinks-PvdA en PvdD ook CDA, VVD, ChristenUnie, D66, Volt en SGP en NSC. Tegenstanders van het verbod zijn PVV, Forum, JA21, BBB en SP.
Wijzigingen mogelijk
Pas als de Tweede Kamer later stemt over het verbod wordt duidelijk hoe het er precies uit komt te zien. Tot die tijd kunnen Kamerleden voorstellen doen voor kleine wijzigingen.