Tegenvaller voor NSC-fractie: omstreden pensioenvoorstel haalt het net niet

Het omstreden NSC-voorstel om deelnemers inspraak te geven bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, heeft geen meerderheid in de Tweede Kamer gehaald. Dat blijkt zojuist na een hoofdelijke stemming. Dat is een tegenvaller voor NSC-Kamerlid Agnes Joseph die het voorstel had ingediend. De uitslag: 72 leden stemden voor en 73 leden stemden tegen.
Het NSC-Kamerlid Agnes Joseph wilde met haar voorstel dat mensen meer inspraak zouden krijgen over wat er gebeurt met het pensioenvermogen dat ze tot dan toe hadden opgebouwd.
Maar er gaat dus een streep door die inspraak: want een Kamermeerderheid stemde vandaag tegen het plan.
Debatten liepen hoog op
Debatten over het NSC-voorstel in de Tweede Kamer liepen de laatste tijd hoog op. BBB, SP en de PVV steunen het voorstel van NSC. Maar onder meer VVD, GroenLinks-PvdA, D66, ChristenUnie en het CDA zijn er fel tegen.
In politiek Den Haag werd reikhalzend uitgekeken naar de twee doorslaggevende partijen: DENK en de Partij voor de Dieren. Gisteren liet de Partij voor de Dieren al weten voor te stemmen. DENK liet vanmiddag weten tegen te zijn.
NSC-Kamerlid Agnes Joseph heeft het herhaaldelijk 'een principiële kwestie' genoemd. Zij vindt: "Bij de grootste verandering in ons pensioenstelsel ooit, hoort inspraak van mensen." Maar de minister, Eddy van Hijum, eveneens van NSC, is juist tegen.
Bekijk hier wat DENK eerder zei:
NSC-minister is fel tegen het plan
Joseph wilde mensen via een referendum laten beslissen, of hen individueel laten beslissen over hun pensioen. Volgens Van Hijum is het plan vanwege de vele praktische bezwaren 'niet gewenst' en kleven er meer nadelen aan dan 'veronderstelde voordelen'. Zo levert het regelen van de directe inspraak volgens hem ‘vertraging, juridische problemen en hogere kosten' op. En dat terwijl de transitie naar het nieuwe pensioenstel als is ingezet.
Het pensioenstelsel gaat veranderen om het huidige stelsel is verouderd, vonden werkgevers, werknemers en de politiek al een tijdje. In 2021 is er daarom, na jaren onderhandelen, afgesproken dat de collectieve pensioenpotten zoals we die nu kennen, plaats moeten maken voor individuele pensioenpotjes. De hoogte van de pensioenuitkering hangt voortaan af van het beleggingsresultaat.
Dit betekent dat je pensioen meer meebeweegt met de economie. Bij goede rendementen stijgt je pensioen. Bij slechte prestaties kan het sneller dalen dan in het huidige systeem.
Reactie Kamerlid Agnes Joseph:
"Deze uitslag is ontzettend spijtig, natuurlijk in de eerste plaats voor de pensioendeelnemers. De nieuwe pensioenwet raakt de bestaanszekerheid van miljoenen mensen - zonder dat zij hierover iets te zeggen hebben gehad. Als het aan ons lag hadden de pensioendeelnemers bezwaarrecht gekregen bij het invaren van hun opgebouwde pensioenen. De Tweede Kamer heeft hierop een afweging gemaakt en helaas anders besloten.
Als NSC zijn we nog lang niet klaar - er is nog veel te verbeteren aan het pensioenstelsel voor een toekomstbestendiger pensioen en de bestaanszekerheid van de deelnemers."