Nieuw landenbeleid

Kabinet wil asiel voor Syriërs een stuk moeilijker maken

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Kabinet wil asiel voor Syriërs een stuk moeilijker maken
RTL

Syriërs in een lopende asielprocedure of die zich nieuw in Nederland melden, krijgen te maken met een strengere beoordeling. De veiligheidssituatie is sinds de val van het regime-Assad zo verbeterd, dat niet meer zonder meer wordt aangenomen dat zij bij terugkeer gevaar zouden lopen, schrijft waarnemend asielminister David van Weel (VVD) aan de Tweede Kamer.

"Het algemene beleidsuitgangspunt dat Syriërs een reëel risico lopen op ernstige schade bij terugkeer als gevolg van de ernstige repressie van de zijde van de autoriteiten, kan dan ook worden verlaten", schrijft Van Weel.

Niet automatisch

Vanaf nu krijgen Syrische asielzoekers dus niet langer automatisch een verblijfstatus. Dat was eerder wel zo. Syriërs zullen voortaan moeten aantonen dat zij individueel gevaar lopen, bijvoorbeeld door hun seksuele geaardheid of doordat zij tot een religieuze minderheid behoren.

Het is volgens de demissionaire bewindsman nog te vroeg om over te gaan tot herbeoordeling van Syriërs die al een verblijfsvergunning hebben. De verbetering is daarvoor nog 'niet voldoende bestendig'.

Bevolking Nederland groeit met 21.000 mensen, Syriërs grootste aandeel
Lees ook

Bevolking Nederland groeit met 21.000 mensen, Syriërs grootste aandeel

"Mijn inzet is om over te gaan tot het beoordelen van aanvragen en het herbeoordelen van al afgegeven verblijfsvergunningen zodra dat kan, waarbij ik rekening houd met de uitvoerbaarheid en juridische houdbaarheid als het gaat om de herbeoordelingen. Daarom zal ik starten met het toepassen van het nieuwe landenbeleid op alle Syrische asielaanvragen die momenteel nog in behandeling zijn en voor alle nieuwe asielaanvragen van Syriërs."

Vanwege de wijzigingen in het landenbeleid kunnen Syriërs die terugkeren hulp krijgen voor de herintegratie. Per volwassene gaat het om 815 euro ondersteuning voor de eerste dagen na aankomst en tot 2000 euro ondersteuning in natura.

Geheim ambtsbericht

In het hoofdlijnenakkoord hadden de vier coalitiepartijen afgesproken ambtsberichten 'in beginsel' niet meer openbaar te maken. Tot woede en onbegrip van asieladvocaten, Tweede Kamerleden, vluchtelingenorganisaties en rechters.

De redenatie was dat mensen die asiel willen aanvragen in Nederland gebruik kunnen maken van de informatie uit het ambtsbericht voor hun vluchtverhaal om zo meer kans maken om te mogen blijven. Tegenstanders van deze geheimhouding vonden dat ze hun werk op deze manier niet goed kunnen doen omdat essentiële informatie waarop de IND zich baseert zo niet openbaar is.

Faber

Het strenger beoordelen en zelfs terugsturen van Syriërs was een vurige wens van Van Weels voorganger Marjolein Faber van de PVV. Maar de situatie in het land was daarvoor lange tijd te onzeker. Faber trad vorige week af nadat haar partij zich had teruggetrokken uit de coalitie.

'Spannend voor duizenden Syriërs die hier al zijn'

"De meeste asielzoekers naar Nederland komen uit Syrië. Dit demissionaire kabinet die inzet op minder asielzoekers, zou dus graag zien dat het moeilijker wordt voor Syriërs om hier asiel te krijgen", zegt politiek verslaggever Floor Bremer.

"Dat het ambtsbericht nu aangeeft dat het veiliger is dan voorheen, is dan ook voor hen een positief bericht. Maar in de brief van demissionair Asielminister Van Weel staat ook een voorbehoud, namelijk dat het nog instabiel is in het land. De Syrische overgangsregering heeft nog niet in alle delen van het land haar autoriteit gevestigd.

Dus schrijft minister Van Weel ook dat de vraag is hoe dit zich zal ontwikkelen. Het wordt spannend voor de duizenden Syriërs die sinds de val van het Assad-regime aan het wachten zijn totdat hun zaak in behandeling genomen kan worden. Zij zijn de eersten die te maken krijgen met de uitwerking van het nieuwe landenbeleid in de praktijk."

VluchtelingenWerk kritisch

VluchtelingenWerk Nederland vindt dat het demissionaire kabinet-Schoof voorbarig is in zijn conclusie dat er strenger besloten kan worden op lopende en nieuwe asielaanvragen van Syriërs. Het is bepaald nog niet veilig in het land, aldus de organisatie.

"Er is nog steeds sprake van verschillende, actieve gewapende conflicten in het land: geweldsniveaus fluctueren en het beeld kan per gebied en per week verschillen. De humanitaire situatie in Syrië is bovendien na dertien jaar oorlog zeer slecht", meent de vluchtelingenorganisatie.

VluchtelingenWerk vindt dat de IND 'de tijd moet kunnen nemen' om tot een zorgvuldige beoordeling te komen. "Alleen zo kan worden voorkomen dat Syriërs gedwongen moeten terugkeren naar een voor hen onveilige situatie."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Laatste video's van RTL Nieuws

00:28
Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
14 juli

Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    RTL Nieuws

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag