De PVV wil niet akkoord gaan met een 'slap aftreksel' van de asielwetten die strenge asielmaatregelen regelen. Dat zei PVV-Kamerlid Marina Vondeling tijdens het debat over de asielnoodmaatregelenwet en het tweestatusstelsel in de Tweede Kamer. Een aanpassing van de asielwetten behoort tot de mogelijkheden, vanwege voorstellen van partijen in de Kamer, zoals die van het CDA.
Onder meer het CDA heeft een aantal wijzigingsvoorstellen gedaan - verzwakkingen volgens de PVV - bijvoorbeeld om de wetten beter te laten aansluiten op het Europese migratiepact. Zonder steun van de christendemocraten wordt het moeilijk om een meerderheid te krijgen in de Eerste Kamer.
De PVV heeft vandaag drie voorstellen gedaan om de wetten juist nog strenger te maken, waaronder het intrekken van de spreidingswet.
Stemkeuze bepalen
Partijen stemmen altijd eerst over amendementen - kleine wijzigingen - voordat ze stemmen over een wet. Dat gebeurt vaak, maar niet altijd, op dezelfde dag. Kamerleden uit de oppositie en coalitie hebben een hele stapel amendementen voorgesteld, die de wetten flink zouden kunnen veranderen.
De PVV bepaalt pas na de stemming over de amendementen of zij voor of tegen de strenge asielwetten stemt, zei Vondeling.
CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal wil de wetten later invoeren, tegelijk met de nieuwe Europese migratieregels. Daarmee wil hij tegemoetkomen aan een verzoek van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die de druk op haar personeel zo hoopt te beperken.
"Ik vind dit gewoon slappe hap van meneer Bontenbal van het CDA. Want het lijkt er gewoon op dat hij gewoon geen strenge maatregelen wil", vindt Vondeling.
Dit staat in de nieuwe wetten:
In de twee wetten die vandaag voorliggen staat dat de regels strenger worden voor gezinshereniging van asielzoekers. De asielzoekers worden onderverdeeld in twee groepen - of statussen. De ene groep gaat om mensen die worden vervolgd vanwege hun ras, geloof, seksuele geaardheid of politieke activiteiten. En de andere groep zijn mensen die op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld. De eisen om in aanmerking te komen voor gezinshereniging wordt voor die laatste groep flink strenger.
Verder worden verblijfsvergunningen tijdelijk. Nu kan dat voor onbepaalde tijd zijn, maar de geldigheid gaat naar drie jaar. Dan moet er steeds opnieuw een vergunning worden aangevraagd.
De nieuwe wetten regelen ook dat er door afgewezen asielzoekers niet meer in beroep gegaan kan worden tegen een afwijzing van een verblijfsvergunning. En herhaalde aanvragen van verblijfsvergunningen worden slechts zelden nog mogelijk.
Het CDA en ook D66 waarschuwen in het debat ook tegen het snel toepassen van de strengere asielwetten. Het zou volgens beide partijen tot juridische problemen leiden en slecht zijn voor de uitvoering. D66'er Anne-Marijke Podt waarschuwde dat als er geen overgangsperiode komt, dit ertoe zal leiden dat mensen in de asielprocedure opeens te maken krijgen met andere regels. Zo wordt het moeilijk om een kind over te laten komen, of een ongehuwde partner.
CDA-leider Henri Bontenbal wees op de vele rode vlaggen die organisaties omhoog houden, waaronder de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Volgens hem is het beter om de invoering van de nieuwe maatregelen samen te laten gaan met de invoering van een Europees migratiepact, omdat de asielketen anders twee keer moet reorganiseren.
Strenger
Ondertussen wil de VVD de wetsvoorstellen verder aanscherpen. Zo wil de partij de duur van verblijfsvergunningen niet verkorten naar drie jaar, zoals het kabinet wil, maar naar één jaar. Bij een verlenging kan er twee jaar bij komen. Dat moet alleen gelden voor mensen die niet voldoen aan de definitie van een vluchteling, maar toch bescherming nodig hebben.
Queeny Rajkowski (VVD) hoopt dat haar voorstel mensen sneller laat terugkeren naar hun herkomstland en de druk op het asielsysteem verlaagt. Zulke regels voldoen volgens het Kamerlid aan Europese wetgeving en daar wil ze 'eigenlijk geen millimeter boven zitten'.
SP, ChristenUnie, DENK, ChristenUnie en D66 vrezen dat het asielsysteem verder vastloopt door het VVD-plan. Michiel van Nispen (SP) vreest voor 'permanente onzekerheid' voor asielzoekers. Don Ceder (CU) vreest dat de IND mensen tekortkomt om de regels uit te voeren.
Floor Bremer: 'Zeer de vraag of de wetten het gaan halen'
Een strenger asielbeleid was het belangrijkste doel van het kabinet, zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "Deze twee wetten moeten dat gaan regelen. Inmiddels is de PVV uit het kabinet gestapt, en staat ook hun steun voor de wetten op losse schroeven. De partij wil namelijk alleen iets aan de wetten veranderen om het strenger te maken. Mocht de Kamer in meerderheid ook andere veranderingen aannemen is het nog maar de vraag wat de PVV doet. Wat gebeurt er als er geen meerderheid komt voor de drie wijzigingsvoorstellen van de PVV? Daar wil de partij nog niks over zeggen."
"Maar ook het CDA - nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer - wil veranderingen. De partij wil niet instemmen met de wetten zoals ze er nu liggen. CDA wil bijvoorbeeld dat het tweestatusstelsel pas volgend jaar ingaat, tegelijk met het Europese migratiepact, omdat het volgend de partij anders een zooitje wordt in de uitvoering", aldus Bremer.
"Wat beide partijen willen met de wetten loopt niet synchroon. Dus of de wetten het gaan halen, is maar zeer de vraag. Dat zal pas volgende week bij de stemmingen blijken."
Altijd op de hoogte van politiek nieuws? Ontvang meldingen bij belangrijk nieuws uit Den Haag. Zo stel je het in: