Tweede Kamer

Partijen willen aanpassingen asielwetten, stemming volgende week

Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL

De Tweede Kamer heeft tot midden in de nacht gesproken over twee asielwetten: de asielnoodmaatregelenwet en de wet die het tweestatusstelsel voor asielzoekers moet invoeren. Die asielwetten zouden ervoor moeten zorgen dat er minder asielzoekers naar Nederland komen en dat Nederland minder aantrekkelijk is voor asielzoekers om naartoe te komen. Na een lange dag aan debatten is er nog veel onzekerheid over de stemming.

Meer dan vijftig voorstellen werden tijdens het debat ingediend om de twee wetsvoorstellen aan te passen. Zo willen de PVV en de VVD de wetten aanscherpen, terwijl de linkse oppositiepartijen de maatregelen graag soepeler zien. Maar het demissionaire kabinet liet gisteren weten niet van plan te zijn de voorgestelde aanpassingen door te voeren.

Grote partijen

Het CDA wil nog niet zeggen of de partij de asielwet van het demissionaire kabinet voor een tweestatusstelsel in deze vorm gaat steunen. Partijleider Henri Bontenbal vindt de wetsbehandeling niet goed genoeg en is bang voor problemen in de uitvoering ervan. Onder anderen Bontenbal is namelijk bezorgd dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in korte tijd twee reorganisaties moet ondergaan met de nieuwe asielwetten en het Europese migratiepact dat in juni volgend jaar ingaat.

Volgens demissionair asielminister Mona Keijzer (BBB) wil de IND alleen dat wordt gewacht met een nieuw computersysteem, zodat dat niet twee keer hoeft te worden gewijzigd.

Wetsvoorstellen

De asielnoodmaatregelenwet maakt het onder meer moeilijker om gezinnen naar Nederland toe te laten komen. Dat wordt ook wel nareizen genoemd. Ook is het de bedoeling de permanente verblijfsvergunning af te schaffen. Het plan is om in plaats daarvan alleen nog tijdelijke verblijfsvergunningen uit te geven aan asielzoekers die mogen blijven, waarvan na drie jaar wordt gekeken of die verlengd kan worden.

Het zogeheten tweestatusstelsel zou ervoor moeten zorgen dat er verschillende statussen komen voor vluchtelingen op basis van de reden dat ze zijn gevlucht.

Of de PVV de wetten gaat steunen, is ook nog niet zeker. Kamerlid Marina Vondeling zei niet in te stemmen met de asielwet als die, wat haar betreft, tot een 'slap aftreksel' zou zijn afgezwakt. De wet is initiatief van voormalig PVV-minister Marjolein Faber, die na de kabinetsval direct het kabinet verliet.

Het blijft nog even onduidelijk wat de grote partijen volgende week zullen stemmen. Bekijk hier hoe het debat verliep:

Kamerdebat geeft geen duidelijkheid over invoeren strenge asielwetten.

Oppositiepartijen, waaronder GroenLinks-PvdA, D66 en SP, zouden tegen beide asielwetten willen stemmen.

Stemming

Volgende week stemt de Tweede Kamer over de asielwet. Het CDA is in de Eerste Kamer nodig voor een meerderheid, maar niet in de Tweede Kamer.

PVV wil geen 'slap aftreksel' van asielwetten, maar blijft onduidelijk over voor- of tegenstem
Lees ook

PVV wil geen 'slap aftreksel' van asielwetten, maar blijft onduidelijk over voor- of tegenstem

Lees meer over
Mona KeijzerDavid van Weel VVDCDAPVVTweede KamerAsielcrisisDen Haag

Laatste video's van RTL Nieuws

00:28
Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
14 juli

Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    RTL Nieuws

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag