IND mag deel van nieuwe asielwet later invoeren

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mag een deel van het tweestatusstelsel voor asielzoekers later invoeren. Dat schrijft demissionair minister Mona Keijzer voor Asiel en Migratie (BBB) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze komt hiermee met name het CDA tegemoet, dat kritiek had op het moment waarop de wet in werking zou treden. Of de wet wordt aangenomen, is nog onzeker.
In het tweestatusstelsel wordt een onderscheid gemaakt tussen mensen die een A-status krijgen, bijvoorbeeld omdat ze vervolgd worden in eigen land om hun geaardheid of geloof, en mensen die een B-status krijgen. Dat zijn mensen die vluchten voor oorlog of geweld. Die laatste groep krijgt minder rechten, omdat de wet ervan uitgaat dat ze maar tijdelijk blijven. Het laten nareizen van familieleden wordt voor die tweede groep lastiger.
Het tweestatusstelsel is een van de nieuwe asielwetten die het asielbeleid strenger moet maken. Naast het tweestatusstelsel is dat de asielnoodmaatregelenwet. Morgen stemt de Kamer over de amendementen (wijzigingsvoorstellen, red.) die de Kamer heeft ingediend op de wetten. Donderdag wordt er gestemd over de moties en de wetten zelf.
Debat
In het debat van vorige week bleek dat de PVV nog geen steun wilde toezeggen voor de wetten van hun eigen inmiddels vertrokken minister Faber. De partij kwam met drie voorstellen om de wetten 'strenger te maken' zoals het intrekken van de spreidingswet en het strafbaar maken van illegaliteit. De PVV is nodig voor een meerderheid in de Tweede Kamer.
Het debat ging vorige week door tot midden in de nacht. In de video hieronder zie je hoe dat er aan toe ging:
Daartegenover stond het CDA. De partij steunt het idee van de wet, maar volgens partijleider Henri Bontenbal leidt die in deze vorm tot chaos.
Het CDA wil dat de minister rekening houdt met de uitvoerbaarheid van de wetten. Daarom willen ze dat - iets wat de IND eerder liet weten in een hoorzitting - het tweestatusstelsel (de wet die Mona Keijzer verdedigt) een half jaar later ingaat, tegelijk met de nieuwe Europese migratiewetgeving. Keijzer zit daardoor in een lastig pakket: steun voor de een, betekent verlies van steun van de ander.
Nareisbeperking
Beperkt
Wie goed tussen de regels van de brief doorleest ziet dat de IND dat slechts met een beperkt aantal zaken gaat doen. Dus de meeste familieleden die wachten om te mogen nareizen moeten nog wat langer wachten.
Keijzer kiest voor IND
Politiek verslaggever Floor Bremer: "Mona Keijzer zei in het debat gebeld te hebben met de IND die haar verzekerde dat de Tweestatussenwet per 1 januari in kon gaan. Opvallend omdat de IND meerdere keren in brieven aan de Kamer en in een hoorzitting had laten weten dat het problemen in de uitvoering zou geven, als de wetten niet tegelijk met de Europese migratiewetten zouden ingaan.
De minister kiest er nu toch voor te luisteren naar de uitvoeringsdienst, waarmee ze het CDA tegemoet komt. Het kan zijn dat ze daarmee de steun van de PVV voor haar wet verliest. Die partij liet duidelijk weten in het debat niet akkoord te gaan met 'een slap aftreksel van de asielwetten'. Steun van de PVV is nodig voor een meerderheid in de Tweede Kamer."