Na vertraging toch groen licht voor zorgakkoord

Zorgpartijen en de nieuwe minister van Volksgezondheid Daniëlle Jansen (NSC) hebben vanavond ingestemd met een akkoord waarin afspraken staan om de zorg de komende jaren betaalbaar te houden. Dat bevestigen bronnen aan RTL Nieuws.
De zorgpartijen zullen hun achterbannen nog raadplegen over het onderhandelaarsakkoord en de minister informeert morgen de Tweede Kamer. De afspraken liepen vertraging op. Eerst door gesteggel tussen oud-minister Agema en demissionair premier Schoof en vervolgens door de val van het kabinet.
Doorbraakmiddelen
Het akkoord wordt morgen officieel gepresenteerd. Eerder lekte bij RTL Nieuws uit dat het gordelroosvaccin in het Rijksvaccinatieprogramma komt en dat geld wordt vrijgemaakt voor MRI-scans voor vrouwen met zeer dicht borstweefsel.
Daarnaast wordt de komende twee jaar 400 miljoen euro vrijgemaakt voor zogenoemde 'doorbraakmiddelen', die de zorg efficiënter moeten maken. Dat is geld voor kunstmatige intelligentie, technologie en innovatie in de zorg.
Over die 400 miljoen werd in mei nog geruzied tussen het ministerie van Financiën en het ministerie van Volksgezondheid. Oud-minister Agema dreigde zelfs met aftreden. Ze wilde dat de 400 miljoen structureel zou worden ingezet. Uiteindelijk is afgesproken dat dat gebeurt als na twee jaar blijkt dat de investeringen positief worden geëvalueerd.
'Ontzettend nodig'
Politiek was het kabinet er eind mei dus uit. Maar precies de week dat toenmalig minister Agema het akkoord definitief zou sluiten, viel het kabinet en riep PVV-fractievoorzitter Geert Wilders de PVV-ministers op om uit het kabinet te stappen. Daarmee kon Agema op het laatste moment het akkoord niet meer sluiten.
NSC'er Eddy van Hijum nam de portefeuille voor enkele dagen over. En sinds twee weken is zijn partijgenoot Daniëlle Jansen demissionair minister van Volksgezondheid. Maandag na de ministerraad zei ze over het zorgakkoord dat ze hoopte deze week uitsluitsel te kunnen geven. "Het hele veld zit erop te wachten. Het is echt ontzettend nodig."
Ook in ziekenhuizen wordt volop gebruikgemaakt van kunstmatige intelligentie. Bekijk hier hoe het Universitair Medisch Centrum Groningen omgaat met AI: