'Niet alles wat mag, is goed'

Minister bekijkt wet topinkomens na combineren banen NOS-directeur: 'Geitenpaadjes niet goed'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Minister bekijkt wet topinkomens na combineren banen NOS-directeur: 'Geitenpaadjes niet goed'
RTL

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark (NSC) kijkt hoe ze de Wet Normering Topinkomens kan aanpakken. Dat doet ze na berichtgeving van RTL Nieuws waaruit blijkt dat NOS-topvrouw Renate Eringa meerdere interim-functies tegelijk vervulde. Daardoor verdiende ze als interimmer meer dan het toegestane maximum voor bestuurders in vaste dienst.

Deze week bleek dat ook een meerderheid van de Tweede Kamer dat wil vanwege onder meer de twee interim-functies die NOS-directeur Renate Eringa vorig jaar tegelijkertijd vervulde. Ze verdiende als interimmer zo meer dan het toegestane maximum voor bestuurders in vaste dienst.

Naar aanleiding van de berichtgeving kijkt Uitermark hoe ze dit in de toekomst kan voorkomen. "Ik vind die geitenpaadjes niet goed." 

Goede regels

Uitermark is als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de Wet Normering Topinkomens. Zij zegt vandaag dat ze naar de wet aan het kijken is, omdat het volgens haar belangrijk is er 'goede regels moeten zijn' voor publieke functies die betaald worden met 'geld van de belastingbetaler'.

Bekijk hier het hele gesprek met minister Uitermark:

Eringa begon in juni 2024 als interim-directeur bij de NOS. Daarnaast werkte ze tot half augustus ook als directeur van hogeschool voor theater en muziek Codarts in Rotterdam. Uit jaarverslagen van NOS en Codarts blijkt dat haar totale inkomen uit die beide banen vorig jaar ruim 285.000 euro bedroeg. Dat is 50.000 euro meer dan het wettelijke maximum voor een bestuurder in de publieke sector met een vast dienstverband (zie toelichting maximumsalaris in grijs kader).

Beloning boven wettelijk maximum

Recent ontstond al onvrede in de Kamer over de hoogte van het maandsalaris van Eringa bij de NOS, van ruim 28.000 euro. Ze zag daarop af van een deel van haar beloning. Nu blijkt dat ze in de maand juni niet alleen van de NOS, maar ook van de hogeschool betaald kreeg. Haar totale beloning komt daarmee boven het wettelijk maximum van 233.000 euro uit. Dat maximum is ingesteld voor bestuurders die in vaste dienst zijn en van wie het salaris (deels) wordt betaald van belastinggeld.

In een reactie lieten Eringa en de NOS weten dat de Wet normering topinkomens (WNT) niet is overtreden, omdat er geen sprake was van een vast contract. Experts beamen dat, maar zijn desondanks kritisch. Hoogleraar accountancy Jeroen Suijs (Erasmus Universiteit) verklaart: "Je hebt de geest en de letter van de wet. Je zou kunnen zeggen dat de casus-Eringa niet in lijn is met de geest van de wet."

Kamer wil wet aanpassen nu blijkt dat NOS-directeur meerdere banen combineerde
Lees ook

Kamer wil wet aanpassen nu blijkt dat NOS-directeur meerdere banen combineerde

'Niet alles wat mag, is ook goed'

Ook demissionair minister van Onderwijs Eppo Bruins (NSC) zegt vandaag desgevraagd dat, hoewel hij er op wijst dat het weliswaar mocht binnen de wet, 'je zelf ook nog een verantwoordelijkheid hebt'. " Niet alles wat mag, is ook goed", aldus Bruins. "Dat mag iedereen zich afvragen."

Als een meerderheid van de Kamer de Wet Normering Topinkomens zou willen aanscherpen om dit soort stapelingen van inkomens te voorkomen, dan zegt Bruins 'daar geen tegenstander van te zijn'.

Bekijk hier wat minister Bruins daar over zegt:

Wat is het maximumsalaris voor bestuurders?

De Wet normering topinkomens (WNT) regelt hoeveel topfunctionarissen maximaal mogen verdienen. Dit maximum geldt voor de publieke sector (ambtenaren die voor de overheid werken) en de semipublieke sector (medewerkers van bijvoorbeeld scholen, omroepen en ziekenhuizen). Dat wettelijk maximum was afgelopen jaar 233.000 euro.

Voor bestuurders zonder dienstverband, zoals interimmers, zijn er in de wet uitzonderingen gemaakt. Interimmers verdienen bijvoorbeeld meer, omdat zij ook meer risico lopen op terugval in salaris als zij tussen twee opdrachten in zitten en omdat zelfstandigen zorg moeten dragen voor hun pensioen. Ook mogen bestuurders zonder dienstverband meerdere banen tegelijk hebben. Interim-topfunctionarissen kunnen daardoor jaarlijks tienduizenden euro's meer verdienen, dan mensen die vast in dienst zijn.

Kijk in de video hoe NOS-topvrouw Eringa deze drie functies combineerde:

Altijd op de hoogte van politiek nieuws?
Ontvang meldingen bij belangrijk nieuws uit Den Haag. Zo stel je het in:
  1. Open de RTL Nieuws-app.
  2. Ga naar het menu.
  3. Tik op ‘Instellingen’ en daarna op ‘Meldingen’.
  4. Zet het vinkje aan bij ‘Politiek’.

Laatste video's van RTL Nieuws

00:34
Zo werd Trump weggeduwd door FIFA-baas Gianni bij prijsuitreiking Chelsea
WK voor clubs

Zo werd Trump weggeduwd door FIFA-baas Gianni bij prijsuitreiking Chelsea

  1. 01:57
    Verlof na miskraam? Amsterdam wil als voorbeeld dienen: 'Komt nu aan op toeval'
    Voor 24 weken

    Verlof na miskraam? Amsterdam wil als voorbeeld dienen: 'Komt nu aan op toeval'