Doorploeteren

Nog steeds ziek door coronabesmetting: 'Er is nog geen begin van een oplossing in zicht'

Door Nicolien van Peursem··Aangepast:
© RTLNog steeds ziek door coronabesmetting: 'Er is nog geen begin van een oplossing in zicht'
RTL

Honderdduizenden mensen kampen met post-covidverschijnselen, van wie 90.000 mensen met ernstige klachten. Het RTL Nieuwspanel vroeg ruim 800 post-covidpatiënten naar hun kijk op de toekomst. Bijna de helft van hen ziet het somber in, vijf jaar na het begin van de corona-uitbraak. "Ik ploeter door."

Honderdduizenden mensen hebben nog te maken met een vermindering van hun energie, wat hen flink beperkt in het dagelijks leven. Eén op de twintig post-covid patiënten in ons onderzoek geeft zelfs aan eigenlijk helemaal niks meer te kunnen.

Zuurstofgebrek

"Mijn hersenen hebben een flinke klap gehad: ik heb nog dagelijks cognitieve problemen en last van vermoeidheid," schrijft een panellid. "Ook zijn mijn reukzin en smaak nooit helemaal teruggekomen." 

Een ander vertelt: "Ondanks dat ik topfit was, kreeg ik corona. Ik was ziek genoeg om weken naar lucht te moeten happen. Ik heb nu sporten en werken op moeten geven omdat ik zuurstofgebrek heb. De hele dag voelt het alsof ik een rugzak van 100 kilo met me meesleep."

Yvonne besmette collega met corona: 'Vijf jaar later durf ik haar nog steeds niet aan te kijken'
Lees ook

Yvonne besmette collega met corona: 'Vijf jaar later durf ik haar nog steeds niet aan te kijken'

Van de panelleden in het onderzoek heeft 3 à 4 procent zelf post-covid. Zij hebben vaak (nog steeds) minder energie (75 procent) en kunnen minder goed tegen drukte (60 procent). Als gevolg kunnen zij bijvoorbeeld minder of helemaal niet meer sporten (42 procent) of het huishouden doen (38 procent). Ook geeft een kwart (27 procent) aan dat hun sociale contacten zijn verminderd door hun klachten. 

Naast de groep die met post-covid zelf te maken heeft, heeft 5 procent van de panelleden andere klachten en aandoeningen die door corona zijn verergerd.

Ruim een derde (37 procent) van de patiënten kijkt optimistisch naar de toekomst. Zo schrijft iemand: "Ik ben nog aan het herstellen. Het kost tijd maar met kleine stapjes kom ik steeds iets verder." 

Ook de start van de postcovidexpertisecentra leidt tot optimisme. In deze klinieken wordt onder een beperkte groep patiënten onderzoek gedaan naar behandelmethoden. "Ik sta op de wachtlijst om behandeld te worden en liever vandaag dan morgen. Ik kan nog steeds maar een fractie van wat ik voor de besmetting kon en ben inmiddels afgekeurd. Maar zolang er een kans is dat ik nog verbetering kan krijgen in mijn leven, wil ik die met beide handen aanpakken."

Helaas ziet de grootste groep (48 procent) van de patiënten het somber in. Zij kijken pessimistisch naar de toekomst: "De schade is al aangericht en dit zal denk ik niet meer herstellen naar het niveau van voor corona. Van alles wat je doet moet je overdenken of je het wel of niet gaat doen. Doe je per ongeluk toch te veel dan heb je daar drie of vier weken last van." 

Een ander zegt: "Wereldwijd is er nog geen begin van een oplossing. Ik probeer positief te blijven, maar dat is niet eenvoudig. Ik ploeter door. Laat ik het daar maar op houden."

Verantwoording

Het onderzoek is uitgevoerd op 21 t/m 24 februari onder 20.500 leden van het RTL Nieuwspanel, waaronder meer dan 800 met post-covid klachten. Het onderzoek is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt ruim 52.000 leden.

Wil jij voortaan ook meedoen aan onderzoeken van het RTL Nieuwspanel? Meld je dan hier aan!

Vijf jaar geleden werd het eerste coronageval geconstateerd in Nederland. Lockdowns, een avondklok en coronaregels volgden en sommige gewoonten uit die tijd zijn blijven hangen.
Lees meer over
RTL NieuwspanelPost-covid