Wat zijn we nu kwijt?

Boter, kaas en eieren: het Paasontbijt is ook flink duurder

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPBoter, kaas en eieren: het Paasontbijt is ook flink duurder
RTL

Alles is duurder geworden, dat weten we nu wel. Maar met het oog op aankomend Paasweekend leek het ons toch interessant om eens te kijken: hoeveel duurder is het Paasontbijt dan precies? "Vooral de prijs van zuivel is opvallend."

Nederlanders staan niet bepaald bekend om hun uitgebreide ontbijt, maar tijdens Pasen gelden er andere regels. Dan worden de standaard bammetjes pindakaas vervangen door afbakbroodjes, eieren, vruchtensap en extra goede kaas. Wie het echt dol wil maken, koopt wellicht een paasstol of zet gerookte zalm op de ontbijttafel.

Andere meetmethode

Dat alles inmiddels flink duurder is dan vorig jaar zal niemand zijn ontgaan. Maar hoeveel zijn we nu meer kwijt aan al die Paasproducten in vergelijking met vorig jaar? Zowel het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) als het data- en inzichtbedrijf Hiiper zetten de cijfers van 'ontbijtproducten' op een rij.

Die cijfers lopen wat uiteen. Dat heeft te maken met de verschillende meetmethode en meetperiode. Zo vergelijkt het CBS de gehele maand februari 2023 (de meest recente cijfers) met die van februari 2022. Hiiper kijkt alleen naar de eerste week voor Pasen, dit jaar en vorig jaar. Hierdoor komt CBS uit op een prijsstijging van gemiddeld 19,9 procent wat betreft ontbijtproducten, Hiiper op gemiddeld 11,3 procent.

"Van alle cijfers vind ik die over zuivel wel het meest opvallend", zegt Patrick van der Zee, commercieel directeur bij Hiiper. De prijs van kaas is met 13,6 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Kwark (17,3 procent), melk (16,2 procent) en roomboter (17,6 procent) zijn nog verder in prijs gestegen. "Bizar hoog", aldus Van der Zee.

Ei, ei en nog meer ei

De Hiiper-directeur vervolgt: "Iedereen heeft het altijd wel over de prijs van de eieren, maar dat valt met ruim tien procent dan nog wel mee." Toch komt het CBS met een ander cijfer: de eierprijs zou volgens hun berekeningen met 26 procent zijn gestegen. "Deze verschillen hebben te maken met hoe er wordt gerekend", zegt Van der Zee. "Wij kijken naar alle ei-producten; doosjes van 6, 10 of meer, maat M, L, vrije uitloop of niet, alles."

Brood is volgens het CBS 21,7 procent duurder geworden, Hiiper komt uit op ruim 10 procent. "Wij hebben gekeken naar alle 'speciale' broodjes, zoals afbakbrood en croissants. Het CBS kijkt naar al het brood."

Wat we op ons brood smeren is ook prijziger geworden. Jam en honing zijn 22,5 procent duurder dan vorig jaar, volgens het CBS, Hiiper komt uit op dik 15 procent voor jam en hagelslag.

Lichtpuntje

Klein lichtpuntje: de prijs voor koffie en thee stijgt een stuk minder hard met gemiddeld 9 en 6,3 procent. "Dat drukte de inflatiecijfers nog een beetje", zegt Van der Zee. Drink dus gerust een extra kop thee, of koffie tijdens het Paasontbijt.