Ook meer plek op vol stroomnet

Bedrijven kunnen CO2-uitstoot flink verlagen in energiehub

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Jeroen JumeletBedrijven kunnen CO2-uitstoot flink verlagen in energiehub
RTL

Meer dan 350 bedrijventerreinen in Nederland kunnen hun CO2-uitstoot flink terugdringen door hun energiebehoefte gezamenlijk te organiseren in zogenoemde energiehubs. Dat kan bovendien ruimte maken op het volle stroomnet.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Royal Haskoning, waar het Financiele Dagblad eerder vandaag over schreef.

Bedrijven in een energiehub hebben een gezamenlijke energieaansluiting en stemmen vraag en aanbod aan energie op elkaar af. Zo heeft het ene bedrijf vooral overdag energie nodig, terwijl het andere 's avonds en 's nachts veel energie verbruikt.

4 procent

Dankzij dat afstemmen kan in 2030 de totale uitstoot van CO2 in ons land 3 tot 4 procent lager zijn, zeggen de onderzoekers. Duurzaamheidsdoelen zouden zo beter kunnen worden behaald.

Er is nog een belangrijk voordeel, zegt Peter van Tuijl van On E Target, een energietransitie-platform voor bedrijventerreinen in gesprek met RTL Z. Door samen te werken kan de capaciteit van het stroomnet zo’n 20 tot 30 procent beter worden benut. 

Aanpassen energiesysteem voor 2050: 'Nú keuzes maken'
Lees ook

Aanpassen energiesysteem voor 2050: 'Nú keuzes maken'

En dat is nodig, omdat veel verduurzamingsplannen van bedrijven op dit moment spaak lopen. Op verschillende plekken in het land zit het stroomnet namelijk aan de maximale capaciteit.

Daardoor kan de extra stroom van zonnepanelen er bijvoorbeeld niet bij, of moeten bedrijven op een wachtlijst om een nieuwe aansluiting te krijgen.

"Het is wel behoorlijk veel werk", zegt Van Tuijl over het organiseren van een energiehub. Hij hielp zo'n hub op te zetten bij het Zeeuwse Tholen. Dat kostte hem wel vijf jaar, om ondernemers bij elkaar te krijgen en alles af te stemmen met netbedrijven en overheden.

Er moeten afspraken worden gemaakt over het gezamenlijk opwekken, opslaan en gebruiken van energie. Slimme software moet dat volgens Van Tuijl vervolgens mogelijk maken.

"De insteek is dat zo'n energiehub CO2-neutraal werkt en zelfs een beetje energiepositief, zodat je kunt leveren aan een woonwijk in de buurt", aldus Van Tuijl.

Het kost natuurlijk ook geld om zo'n energiehub op te starten, geeft hij toe. Maar uiteindelijk zijn bedrijven die er aan mee doen wat goedkoper uit.

Versnellen

Van Tuijl verwacht dat er meer van dit soort samenwerkingsverbanden zullen komen en dat dat dan ook minder tijd zal kosten om op te zetten.

Als bedrijven niet meer kunnen worden aangesloten, of niet kunnen uitbreiden, door de huidige congestie op het netwerk, dan maakt dat de boel wel wakker, zegt hij. "Dat zal het proces zeker doen versnellen."

Lees meer over
EnergieEnergietransitieDuurzaamheidKlimaat