Formatiebesprekingen

Klimaat kind van de rekening verkiezingen? 'Alles door de shredder'

Door Heleen Ekker··Aangepast:
© ANP / Remko de WaalKlimaat kind van de rekening verkiezingen? 'Alles door de shredder'
RTL

De grote verkiezingswinst van de PVV heeft mogelijk grote gevolgen voor het klimaatbeleid van Nederland. De partij heeft weinig op met klimaatverandering, en vindt alle maatregelen weggegooid geld.

Als er toch iets verandert, dan kan Nederland zich beter aanpassen, stelt de PVV in het verkiezingsprogramma. "De Klimaatwet, het Klimaatakkoord en alle andere klimaatmaatregelen gaan direct door de shredder", staat er letterlijk in het programma van de partij van Geert Wilders.

VN waarschuwt vlak voor klimaattop: 'Mensheid breekt verkeerde records'
Lees ook

VN waarschuwt vlak voor klimaattop: 'Mensheid breekt verkeerde records'

Maar of het de partij lukt om de klimaatmaatregelen fors af te zwakken, zal afhankelijk zijn van de formatiebesprekingen voor een nieuw kabinet.

Andere grote partijen zien het klimaat wel als een belangrijk probleem, en willen de klimaatdoelen halen.

Klimaatafspraken

Bovendien zal Nederland zich moeten houden aan Europese klimaatafspraken, waar Nederland zelf ook z'n handtekening onder heeft gezet. Op onderdelen is er wel overeenstemming tussen de PVV en andere partijen, zoals NSC en de BBB.

Ook die partijen willen geen extra wind- of zonneparken op land, maar wel investeren in kerncentrales, zoals ook de PVV wil.

Niet uitstellen

De afgelopen jaren is er in verschillende sectoren op klimaatgebied al veel in gang gezet. Verschillende brancheorganisaties hopen daarom dat er voldoende voortgang blijft in klimaatbeleid.

Energie-Nederland, de koepel van energiebedrijven, vindt dat daarbij niet hoeft te worden gewacht op een nieuw kabinet. Nieuwe Kamerleden kunnen ook zelf al aan de slag, vindt Energie Nederland, die ze daarvoor tien adviezen geeft.

"We hebben haast als het om de energietransitie gaat; alles wat we nu al kunnen doen, moeten we niet uitstellen", aldus voorzitter Cora van Nieuwenhuizen. 

Bijvoorbeeld als het gaat om het bestrijden van energiearmoede. Regelingen die woningisolatie stimuleren of het plaatsen van zonnepanelen, zouden volgens Energie Nederland moeten blijven bestaan.

Continuïteit

Ook voorzitter Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) vindt dat de energietransitie baat heeft bij continuïteit. "Onzekerheid en zigzag-beleid maakt het moeilijker, langzamer en duurder", zegt hij.

Er worden straks ongeveer veertig zetels in de Tweede Kamer bezet door mensen die willen stoppen met klimaatbeleid. Daar staat volgens Van der Gaag een veel grotere groep tegenover die de klimaatdoelen wel wil halen. "Er is dus een significante tegenstem, maar een veel grotere groep die door wil."

Problemen op elektriciteitsnet

Techniek Nederland laat weten dat voor ondernemers in de technieksector de vorming van een stabiele meerderheidscoalitie belangrijk is. Bijvoorbeeld om de problemen op het stroomnet het hoofd te kunnen bieden.

"De plannen liggen klaar, we moeten nu alle energie richten op uitvoering. Dat betekent aan de slag gaan om netcongestie te verminderen, snelle duidelijkheid over de salderingsregeling voor zonnepanelen en doorgaan met de verduurzaming van de gebouwde omgeving."

1,5 graad

Milieuorganisaties reageren over de hele linie teleurgesteld op de verkiezingsuitslag. Ambitieus klimaatbeleid blijft nodig om onder de 1,5 graad wereldwijde opwarming te blijven en klimaatverandering te stoppen, stellen onder meer Natuurmonumenten, Milieudefensie en Greenpeace.

"Natuurherstel en klimaatactie zijn vandaag en morgen even noodzakelijk als gisteren", schrijven dertien organisaties in een gezamenlijke verklaring.

Somber

De Jonge Klimaatbeweging laat weten de toekomst somber in te zien nu de PVV de grootste partij is geworden. Extinction Rebellion stelt geschokt te zijn door de overwinning van de PVV.

Volgens hen betekent een kabinet met Wilders 'vier jaar klimaatontkenning', waarschijnlijk het terugdraaien van klimaatmaatregelen en nieuwe fossiele investeringen.

Lees meer over
PVVKlimaatPolitiekKlimaatveranderingTweede Kamerverkiezingen