Stadsverwarming volgend jaar iets goedkoper
De maximumprijs die energiebedrijven in 2024 mogen rekenen voor 1 gigajoule warmte is 46,69 euro, dat is iets goedkoper dan dit jaar. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt één keer per jaar dit maximumtarief vast voor een half miljoen huishoudens aangesloten op zo'n warmtenet.
Een warmtenet - beter bekend als stadsverwarming – rekent per gigajoule. Eén gigajoule komt overeen met 31,6 kubieke meter aardgas. De ACM stelt jaarlijks dit tarief vast en warmteleveranciers moeten onder dit maximum blijven met hun prijs.
Warmtetarieven leveren de laatste jaren wrevel op. Huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet gebruiken geen gas en kunnen niet hun eigen energieleverancier kiezen, maar hun warmtetarief is wél gekoppeld aan de gasprijs.
Koppeling met gasprijs
Dat komt zo. In de huidige Warmtewet is vastgelegd dat de ACM rekent met de gemiddelde gasprijs voor een jaarcontract dat op 1 januari 2024 ingaat. De overheid heeft deze koppeling ooit ingevoerd om consumenten te beschermen tegen onredelijk hoge warmtetarieven. Mensen met stadsverwarming mogen niet meer betalen dan mensen die hun woning met gas verwarmen.
Maar door de fors gestegen gasprijzen van de afgelopen jaren werkt dit prijsmechanisme niet goed. Daarom is in het wetsvoorstel Wet Collectieve Warmte bepaald dat de warmtetarieven voortaan worden vastgesteld op de daadwerkelijke kosten van warmteleveranciers. De Raad van State bekijkt nu dit nieuwe wetsvoorstel en zal het vervolgens aan de Tweede Kamer aanbieden.
Prijsplafond energie afgeschaft
In 2023 zouden consumenten 90,91 euro per gigajoule moeten betalen door de toen torenhoge gasprijzen. Gelukkig kwam er ook voor warmtenetten een prijsplafond op energie en werd de maximumprijs een stuk lager vastgesteld op 47,38 euro per gigajoule. In 2024 ben je - ondanks dat het prijsplafond energie wordt afgeschaft - 69 eurocent goedkoper uit.
Op dit moment ligt de aanleg van nieuwe warmtenetten praktisch stil. Energiebedrijven hebben grote bezwaren tegen de nieuwe plannen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor de aanleg van warmtenetten.