Prijsontwikkeling blijft onzeker

Gasverbruik huishoudens flink gestegen: 'Kou en lagere prijs'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPGasverbruik huishoudens flink gestegen: 'Kou en lagere prijs'
RTL

Huishoudens hebben in oktober en november flink meer gas verbruikt dan in dezelfde periode vorig jaar. De energieprijzen zijn gedaald en het is kouder buiten, veel mensen zetten 'de kachel' daarom weer aan. 

Energiebedrijf Essent zag in oktober een toename in het verbruik van huishoudens van 14 procent, in november zelfs 29 procent. Concurrent Budget Energie houdt het op 25 procent. 

Eneco en Vattenfall kunnen op verzoek van RTL Nieuws nog geen cijfers delen. Gasnetbeheerder Gasunie doet dat wel en ziet een toename in het verbruik van zowel huishoudens als de industrie van 6 procent.

Het gasverbruik was vorig jaar dankzij de torenhoge energieprijzen op historisch laag. Ook dit jaar doen veel huishoudens nog hun best om te besparen, zeggen de energiebedrijven. Toch gaan veel thermostaten de laatste tijd weer een graadje omhoog.

Laagste gasverbruik in 50 jaar: 'Bezuinigen vaak noodzakelijk'
Lees ook

Laagste gasverbruik in 50 jaar: 'Bezuinigen vaak noodzakelijk'

Het heeft volgens energie-expert Hans van Cleef van adviesbureau Publieke Zaken alles te maken met het koudere weer. "Als de gemiddelde temperatuur lager is, zetten mensen de kachel aan", zegt hij. Het hogere verbruik is volgens hem voor nu niet erg, omdat de gasvoorraden voor deze winter goed gevuld zijn.

Ons gedrag heeft ook nog geen echte invloed op de gasmarkt en de prijzen, zegt Van Cleef. Die zijn volgens hem redelijk stabiel. 

Maar niemand kan in de toekomst kijken, zegt hij erbij. "We hopen op een niet al te strenge winter." Dat resulteert over het algemeen in minder verbruik en een lagere gasprijs. Maar zeker is dat niet: is er (een langere periode van) vorst, dan is het andersom en kunnen de prijzen omhoog schieten.

Dat kan ook doordat de levering in het gedrang komt. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is Nederland meer gaan inzetten op vloeibaar gas (LNG). Dat importeren we uit landen zoals Qatar en de VS. Zo’n 15 procent komt bovendien uit Rusland. Stopt dat, dan hebben we volgens Van Cleef een probleem. "LNG is sowieso ook duurder dan aardgas uit de grond", zegt hij.

Hoe de markt en prijzen zich ontwikkelen is kortom vooral afwachten. En dat geldt in het bijzonder voor mensen met een variabel of dynamisch energiecontract. Sinds begin dit jaar is het, na een turbulente periode op de markt, weer mogelijk om een vast energiecontract af te sluiten.

Maar 60 procent van de huishoudens leunt nog altijd op schommelende tarieven, waar ze beter af zijn bij een vast contract, zo waarschuwt De Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Vanaf 1 januari genieten consumenten niet meer de bescherming van het prijsplafond van de overheid. Daar komt nog bovenop dat alle huishoudens volgend jaar zo’n 10 euro per maand meer aan energie kwijt zijn, omdat de kosten voor het transport van gas en elektriciteit stijgen en de energiebelasting op aardgas waarschijnlijk stijgt.

De gasrekening bestaat volgend jaar dan voor maar liefst 49 procent uit belastingen, zegt Joris Kerkhof van vergelijkingssite Independer tegen RTL Nieuws. 

Volgens de energieleveranciers hoeven klanten met een variabel contract zich niet direct zorgen te maken over de prijzen. Zo zegt Essent dat de bijna 1 miljoen klanten van het bedrijf per 1 januari nog steeds onder het prijsplafond uitkomen. Ook bij Budget Energie is dat het geval. Bij Vattenfall komt het tarief voor gas er wel boven. Dat komt volgens het bedrijf vooral doordat het kabinet de energiebelasting op gas verhoogt.

Lees meer over
Autoriteit Consument en MarktGaswinningEnergieEnergierekening