Verouderde Frederikskazerne

Mislukt samenwoonplan geheime diensten kost 36 miljoen

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Robin UtrechtMislukt samenwoonplan geheime diensten kost 36 miljoen
RTL

Kent u dat verhaal van de twee geheime diensten die in Den Haag een nieuw pand zouden krijgen? Dat gaat niet door. Het mislukken van het plan kost de belastingbetaler maar liefst 36 miljoen euro. En plannen om de twee diensten beter te laten samenwerken, lopen vertraging op. 

Het gaat om kosten die al zijn gemaakt bij het maken van een plan voor een nieuw gebouw voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in Den Haag. De twee geheime diensten zitten momenteel op drie locaties: in Leidschendam, Zoetermeer en op de Frederikkazerne in Den Haag. 

Besluit uit 2015

Het idee is om de diensten op al deze drie locaties onder een dak te brengen, om op die manier de samenwerking te verbeteren. In Den Haag is hier nieuwbouw voor nodig, omdat de panden op de Frederikkazerne in slechte staat zijn. Hier is in 2015 al een besluit over genomen door het kabinet Rutte II. 

Nog meer hinder door werkzaamheden: hier sta je volgend jaar vast
Lees ook

Nog meer hinder door werkzaamheden: hier sta je volgend jaar vast

Het Rijksvastgoedbedrijf, dat valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken, moest met een plan komen. Het kostenplaatje van het voorlopige ontwerp valt te hoog uit, blijkt nu. Om dat uit te voeren, zou het project 86 procent duurder uitvallen dan het budget dat er voor is. 

Eisen aan beveiliging

Dat wordt niet alleen veroorzaakt door de gestegen prijzen voor bouwmateriaal, maar ook omdat het een ingewikkeld project is met hoge eisen aan de beveiliging. "En de afwezigheid van marktwerking bij de gunning", wordt ook nog als reden gegeven. Blijkbaar zijn er maar weinig bedrijven die zo'n klus mogen of kunnen doen, wat de prijs opdrijft. 

Hoe dan ook is het reden voor demissionair ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) om de stekker uit het project - Samenwonen AIVD-MIVD (SAM) genaamd - te trekken. Ook als het plan wordt aangepast, wordt het namelijk duurder dan is begroot.  

Personeel ontevreden

Het gevolg is wel dat plannen om meer datagedreven te werken en beter samen te werken vertraagd worden. Voor de MIVD is het afblazen extra vervelend. De panden op de Frederikkazerne zijn zo verouderd, dat ze niet aan de kwaliteitseisen voldoen. En dat speelt de geheime dienst parten bij het binnenhouden van personeel. 

Er moet dus snel een plan komen om dat probleem aan te pakken. 'De ambitie' om de AIVD en MIVD samen te laten wonen blijft staan. En op die manier is de 36 miljoen euro die al is uitgegeven aan advies, ontwerp en ander voorwerk niet helemaal verspild, schrijven de twee ministers aan de Tweede Kamer

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Kajsa OllongrenHugo de JongeMinisterie van DefensieMinisterie van Binnenlandse zaken en KoninkrijksrelatiesRijksvastgoedbedrijfAIVDMIVD