Na Invito klapt ook modeketen Le Ballon, eigenaar 'emotioneel'
Na het faillissement van alle elf winkels van damesmodeketen Le Ballon, is ook het privébedrijf van de eigenaar Peter van den Hurk (55) op de fles. Eerder moesten zijn winkels van Invito al sluiten. "Ik wil er niets over zeggen, want ik ben te emotioneel."
De rij faillissementen begon op 12 december met het bankroet van moederbedrijf Le Ballon Beheer. Sindsdien volgden de elf winkels, de groothandel en de webshop. En gisteren werd ten slotte Van den Hurk Holding, de houdstermaatschappij van de eigenaar, failliet verklaard.
Curator Matthijs Steenpoorte, die alle faillissementen moet afwikkelen, was vandaag nog onbereikbaar voor commentaar. Volgens Van den Hurk zal hij dat ook niet geven. "Daar is Le Ballon niet mee geholpen." Steenpoorte gaf afgelopen weken ook geen toelichting op de eerdere faillissementen.
Grote ambities
Modewinkelketen Le Ballon werd begin jaren tachtig opgericht door ondernemer Sjaak Meurs. In 2016 werd de winkelketen overgenomen door Bart van Helvoirt, de eigenaar van Unlimited Footwear Group.
De nieuwe eigenaar voegde de winkelketen samen met het schoenenmerk Invito, dat hij had overgenomen uit het faillissement van retailgigant Macintosh. De ambities voor de combinatie waren groot. Het bedrijf wilde door de opening van nieuwe winkels doorgroeien naar een landelijke dekking.
Ondernemer
Die plannen mislukten. In 2019 werden Le Ballon en Invito verkocht aan directeur en mede-aandeelhouder Peter van den Hurk, die al sinds de jaren negentig bij het damesmodebedrijf werkte.
De ondernemer sloot destijds vijf winkels en investeerde onder meer in automatisering. Maar in 2020 kreeg modeketen te maken met sluitingen als gevolg van de coronacrisis.
Positieve verwachtingen
Desalniettemin was Van den Hurk eind dat jaar in een podcast positief over de toekomst. Dankzij de kostenbesparingen en een voorziene groei van de eigen merken dacht hij een succes van Le Ballon en Invito te kunnen maken.
Afgelopen zomer gingen de twee winkels en de webshop van Invito echter al op de fles. Uit de faillissementsverslagen blijkt dat dat werd toegeschreven aan de 'naweeën van corona'. Pogingen om de corona-achterstanden vanaf 2022 in te lopen, werden dwarsgezeten door verouderde voorraden, personeelstekorten en stijgende huurprijzen.
Grote zuster
Nu blijkt dus dat ook de grotere zuster van Invito het niet heeft gered. Eigenaar Van den Hurk wil niet ingaan op de redenen van het bankroet van Le Ballon, maar laat doorschemeren dat die dezelfde zijn als bij veel andere faillissementen in de winkelstraat.
De retailsector had het afgelopen jaar zwaar te verduren. Mede als gevolg van coronaschulden en kostenstijgingen gingen de winkels van onder meer Scotch & Soda, Score, Doek Retail, BCC, Big Bazar en Sports Unlimited Retail (Perry Sport, Aktiesport en Sprinter) failliet.