Nationale Nederlanden schikt woekerpolissen voor 300 miljoen
Tienduizenden gedupeerden met een woekerpolis bij NN Group, het moederbedrijf van verzekeraar Nationale Nederlanden (NN), krijgen na jaren van procederen een schadevergoeding van in totaal ruim 300 miljoen euro. De verzekeraar en verschillende partijen die een zaak aanspanden, zijn het eens geworden over een schikking.
Dat zeggen de Consumentenbond, ConsumentenClaim, Wakkerpolis, Stichting Woekerpolisproces en Vereniging Woekerpolis.nl, die de zaken aanspanden, in een verklaring.
"Na eerdere schikkingen met Allianz en ASR is dit de derde schikking die we hebben weten te bereiken", zegt Ab Flipse, voorzitter van de Vereniging Woekerpolis. Hij noemt het 'een prachtig resultaat.'
Hoge kosten
Bij de woekerpolissen, beleggingsverzekeringen met hoge verborgen kosten, bracht NN kosten in rekening zonder klanten daarover in te lichten. En dat had wel gemoeten, zo oordeelde de rechter vorig jaar in hoger beroep. Het gaat onder meer om provisie- en administratiekosten.
NN verkocht sinds de jaren '90 van de vorige eeuw zo'n 700.000 zogenoemde woekerpolissen.
Wat zijn woekerpolissen?
Wie tussen 1989 en 2008 een beleggingsverzekering afsloot heeft hoogstwaarschijnlijk een woekerpolis. Er werden in totaal 7 miljoen van dit soort polissen verkocht. De belofte? Hoge rendementen voor mensen die hun geld voor twintig of dertig jaar wilden wegzetten.
Het was een fiscaal aantrekkelijke investering. Je mocht je inleg namelijk aftrekken van de belasting. Maar in 2006 barstte de bubbel. Er bleken enorme hoge kosten aan deze polissen te zitten waardoor de kosten de baten begonnen te overwoekeren. Het product at als het ware de inleg op waardoor mensen berooid achterbleven.
30.000 polishouders
Vereniging Woekerpolis.nl spande al in 2013 een zaak aan namens tienduizenden gedupeerden. De uitspraak van vorig jaar opende de weg naar een vergoeding voor zo'n 30.000 polishouders die zich bij de vereniging hadden aangesloten.
Hoewel NN aanvankelijk in cassatie stelde te gaan, is de zaak nu geschikt. Alle juridische procedures tegen NN worden daarmee stopgezet.
Praktische uitvoering
De overeenkomst betreft onder meer beleggingsverzekeringen van Nationale-Nederlanden, Delta Lloyd en ABN Amro Levensverzekering. De komende maanden werken de betrokken partijen de praktische uitvoering van de regeling verder uit, zo schrijven ze.
De tegemoetkoming per polishouder bedraagt minimaal 500 euro en kan in een enkel geval oplopen tot meer dan tienduizend euro.
Alleen claimers
Alleen gedupeerden die zich aansloten bij de massaclaim komen nu in aanmerking voor compensatie, hoeveel dat er precies zijn, wordt niet gecommuniceerd. "Het zijn er wat minder dan bij ASR", zegt Joyce Donat, woordvoerder van de Consumentenbond.
Woekerpolishouders die geen claim indienden, komen mogelijk in aanmerking voor een tegemoetkoming via NN. Het bedrijf heeft een aanvullende 60 miljoen euro opzij gezet om andere claims op te vangen.
De schikking is volgens het bedrijf belangrijk voor alle betrokkenen. "We nemen de kritiek op onze producten serieus, zegt CEO David Knibbe in een reactie.
ASR
Zo'n 90.000 gedupeerden met een woekerpolis bij Aegon en ASR kregen vorig jaar ook al een schadevergoeding van in totaal 250 miljoen euro. "En we denken dat andere verzekeraars nu ook over de brug zullen komen", aldus Donat.
Claimorganisaties voeren - zoals je ziet in onderstaande video - al jaren zaken namens gedupeerden tegen verschillende aanbieders van de polissen, waaronder Reaal, de Goudse en Achmea.