Koopjesketen verder in problemen

Big Bazar kampt ook in België met huurachterstanden

Door Suzanne Blotenburg··Aangepast:
© ANPBig Bazar kampt ook in België met huurachterstanden
RTL

Terwijl de afwikkeling van het faillissement van Big Bazar in Nederland in volle gang is, stapelen de schulden voor het laatste restje winkels van de keten in België zich op. Voor verschillende winkelpanden is de huur niet betaald, tot ongenoegen van partijen die zaken doen met het bedrijf en eigenaar Heerke Kooistra.

Big Bazar telde in België aanvankelijk elf vestigingen Die vielen buiten het Nederlandse faillissement, omdat ze onder een apart bedrijf vallen, Big Bazar België N.V. Dat bedrijf wordt sinds 2022 bestuurd door Heerke Kooistra en de Nederlandse ondernemer Bob Reiche.

Maar de vestiging in winkelcentrum Stayen in Sint-Truiden is sinds begin dit jaar 'in overleg' opgedoekt, vertelt de directeur van het centrum aan RTL Nieuws. "Er zijn huurachterstanden die ze nog moeten betalen", zegt Lieven de Turck.

Daarover zijn volgens hem afspraken gemaakt. "Als ze die niet nakomen dan moeten we wellicht stappen ondernemen." Hoe groot de achterstanden zijn of andere details, wil hij niet kwijt.

Koopjesketen Big Bazar failliet, 1300 banen weg
Lees ook

Koopjesketen Big Bazar failliet, 1300 banen weg

Ook bij de winkel in het 'shopping park' van Olen zijn er betalingsachterstanden en zijn er inmiddels juristen ingeschakeld. De winkel is nog wel open, zegt een woordvoerder van vastgoedbeheerder Green Est. Capital. "Wij kunnen hier verder geen details over delen", aldus de woordvoerder.

De verhalen komen boven op de berichtgeving van de Belgische krant De Tijd van dit weekend. Het Nederlandse bedrijf The Pillow Company, dat bedlinnen importeert, leverde goederen ter waarde van 20.000 euro aan Big Bazar in België, maar de factuur bleef, ondanks herhaalde verzoeken, onbetaald.

2500 euro voldaan

Het bedrijf overweegt beslag te leggen op bezittingen van het Belgische Big Bazar via het Invorderingsbedrijf Amsterdam, zo vertelt directeur Joost Konings. Inmiddels heeft Kooistra, na gesprekken, wel 2500 euro voldaan. 

"Maar er blijft nog 17.443,91 euro openstaan", aldus Konings. Voor dat bedrag worden nu opnieuw aanmaningen verstuurd. De jurist ziet inmiddels 'eenzelfde patroon als waarmee het vuurtje begon in Nederland' en verwacht dat het Belgische bedrijf ook richting een akkoord met de schuldeisers zal bewegen.

'Belgie niet in gedrang'

Kooistra reageerde nog niet op vragen van RTL Nieuws, maar liet eerder weten dat het voortbestaan van de keten in België niet in gevaar is. Vlak voor het faillissement in Nederland, deed hij nog een ultieme, maar vergeefse, poging om zijn bedrijf te redden door de Belgische tak te verkopen. Sindsdien rept het bedrijf vooral over uitbreiding.

In Nederland zijn de curatoren druk met de afwikkeling van het faillissement van Big Bazar B.V. Op korte termijn moet een tweede faillissementsverslag volgen. Uit het eerste verslag bleek onder meer dat het bedrijf in drie jaar ruim 45 miljoen euro verlies draaide en verzekeringspremies onbetaald liet.

Lees meer over
Big BazarRetailFaillissement