Voertuig foetsie

Miljoenenverliezen en verdwenen Mercedes bij failliet Big Bazar

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPMiljoenenverliezen en verdwenen Mercedes bij failliet Big Bazar
RTL

De failliete koopjesketen Big Bazar boekte in drie jaar ruim 45 miljoen euro verlies. Naast de miljoenenverliezen betaalde het bedrijf zijn verzekeringspremies niet meer en leverde het verkeerde gegevens aan bij de controlerend accountant. Ook is een Mercedes E-Klasse foetsie.

Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van curatoren Hanneke De Coninck en Wybe Mollema.

Big Bazar was jarenlang een verlieslijdend dochterbedrijf van Blokker Holding, maar werd eind 2021 verkocht aan de Friese ondernemer Heerke Kooistra. Destijds telde de koopjesketen 135 winkels en 1750 medewerkers.

Financiële problemen

Afgelopen zomer, anderhalf jaar na die overname, meldde RTL Z dat Big Bazar zwaar in de financiële problemen zat. Verhuurders van winkelpanden en andere schuldeisers sleepten het bedrijf voor de rechter om hun centen op te eisen. Eind september ging het bedrijf na een maandenlange doodsstrijd op de fles.

Koopjesketen Big Bazar failliet, 1300 banen weg
Lees ook

Koopjesketen Big Bazar failliet, 1300 banen weg

Curatoren De Coninck en Mollema moeten het faillissement afwikkelen. Twee weken geleden bleek dat zij geen doorstart van de winkelketen konden rondboksen. In plaats daarvan verkopen de curatoren nu de voorraden en inventaris.

45 miljoen verlies

Hun zojuist verschenen eerste verslag bevestigt dat Big Bazar in de drie boekjaren voorafgaande aan het faillissement grote verliezen maakte. Volgens het verslag werd er in 2020 een verlies van bijna 15,5 miljoen geleden, en in 2021 bijna 14 miljoen euro.

Hoewel de nieuwe eigenaar Heerke Kooistra ten tijde van de overname dankzij zijn ervaring met het opkopen van goedkope voorraden werd gepresenteerd als de gedroomde redder van Big Bazar, werden de verliezen onder zijn leiding niet kleiner.

Integendeel: vorig jaar boekte de koopjesketen op een omzet van 93 miljoen euro een verlies van 16,3 miljoen euro. Resultaten over de afgelopen negen maanden vermeldt het verslag niet.

Accountant met lege handen

In het verslag benadrukken de curatoren wel dat de jaarcijfers niet in beton gegoten zijn. Bij de laatste twee jaarrekeningen ontbreekt namelijk de goedkeurende verklaring van de accountant. Volgens de stukken ging er bij de overdracht van het bedrijf van de oude eigenaar Mirage (voorheen Blokker Holding, met accountant KPMG) naar de nieuwe eigenaar (met accountant Flynth) namelijk iets mis.

"HeIaas is met de overgang van KMPG vanuit de Mirage groep naar Flint een en ander met het aanleveren van gegevens niet helemaal goed gegaan dan wel zijn deze niet door de toenmalige chief financial officer aangeIeverd. Flint heeft al weI de betreffende audits gedaan", aldus de passage in de jaarrekening waar de curatoren naar verwijzen.

Opmerkelijk is dat de naam van de accountant daarin verkeerd wordt gespeld. 

Niet adequaat verzekerd

Hoe de nieuwe accountant de vereiste controle kon doen zonder volledige of juiste gegevens, is onduidelijk. Zowel de curatoren als accountant Flynth willen dat niet verder toelichten. Het is dus de vraag in hoeverre de aangeleverde cijfers wel correct zijn.

Dat bleek niet de enige tegenvaller voor de curatoren. Uit hun verslag blijkt namelijk dat Big Bazar de brandschadeverzekering voor de voorraden vóór het faillissement al had beëindigd. Ook betaalde het bedrijf geen premies meer voor de aansprakelijkheidsverzekering voor het personeel.

Om ervoor te zorgen dat het bedrijf tijdens de afwikkeling van het faillissement 'adequaat verzekerd' was, moesten de curatoren daarom opnieuw verzekeringen afsluiten.

Het curatorenverslag van Big Bazar vermeldt niets over achterstallige betalingen van pensioenpremies voor het personeel. Onlangs onthulde RTL Z dat het voormalige zusterbedrijf BCC, dat ook onderdeel was van Mirage Retail Group en eveneens failliet ging, ruim een jaar lang geen premies aan het pensioenfonds had betaald. Schade: ruim 8 miljoen euro.

Toch is het niet zeker dat Big Bazar alle pensioenpremies heeft voldaan. "Wij hebben de pensioenafdracht nog in onderzoek dus kunnen daar op dit moment nog geen uitspraken over doen", licht curator De Coninck desgevraagd toe. 

Mercedes foetsie

Wel constateerden de curatoren ten slotte dat er een Mercedes E220D bij Big Bazar is verdwenen. De Mercedes stond op naam van het winkelbedrijf geregistreerd, maar 'op dit moment is het onduidelijk waar dit voertuig zich bevindt'.

Curatoren De Coninck en Mollema zeggen na de uitverkoop van de voorraden en de inventaris de schuldenlast te zullen gaan inventariseren, en te gaan onderzoeken of alles rond het faillissement correct is verlopen.

"Op dit moment is het nog niet duidelijk wanneer het faillissement zal kunnen worden afgewikkeld. Gezien de omvang en complexiteit van het faillissement zal de afwikkeling naar verwachting de nodige tijd in beslag nemen", schrijven zij.

Lees meer over
Michiel WitteveenHeerke KooistraBig BazarBCCMirage Retail GroupRetailFaillissementEditie NL Link in bio