Salarissen niet betaald

Koopjesketen Big Bazar failliet, 1300 banen weg

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPKoopjesketen Big Bazar failliet, 1300 banen weg
RTL

De al jaren kwakkelende koopjesketen Big Bazar is na een lange doodsstrijd bankroet. De Amsterdamse rechtbank sprak het faillissement vanochtend uit, waardoor 1300 medewerkers hun baan verliezen. Tot overmaat van ramp blijkt het winkelbedrijf ook de salarissen over september niet te kunnen betalen.

Het faillissement wordt afgewikkeld door curatoren Wybe Mollema en Hanneke de Coninck, die onder meer zullen kijken of er nog een doorstart mogelijk is. Daardoor zou een deel van de werkgelegenheid bewaard kunnen blijven.

"In afwachting van de uitkomsten van de inventarisatie door de curatoren blijven de winkels zoveel mogelijk open", schrijven Mollema en De Coninck in een persbericht.

Daarin staat dat het werknemersbestand van de winkelketen inmiddels was gedaald tot 900 mensen. In de aanloop naar het faillissement sloten afgelopen weken steeds meer winkels hun deuren, en zocht personeel een beter heenkomen.

Gevecht

Met het faillissement komt een einde aan een maandenlange periode waarin Big Bazar vocht voor zijn voortbestaan. In juli meldde RTL Z voor het eerst dat de winkelketen kampte met huurachterstanden, later volgden ook andere betalingsproblemen.

Betaalproblemen Big Bazar lopen op, eigenaar 'vecht voor bedrijf'
Lees ook

Betaalproblemen Big Bazar lopen op, eigenaar 'vecht voor bedrijf'

Afgelopen weken wist het bedrijf faillissementsaanvragen te vertragen, door bij de rechter een adempauze aan te vragen. De rechter wees die verzoeken tot drie keer af, gisteren voor het laatst.

Werknemers de klos

Voor de honderden werknemers van de winkelketen zijn de rapen gaar. Zij verliezen door het faillissement hun baan, en moeten nog maar afwachten of de curator een doorstart kan realiseren. Als het bedrijf onder een nieuwe eigenaar kan worden voortgezet, kan een deel van de winkels openblijven en een deel van banen behouden blijven.

Bovendien heeft Big Bazar de salarissen van de werknemers over september niet kunnen betalen, terwijl dat eerder wel was toegezegd. Dat blijkt uit een interne mededeling aan het personeel.

Achterstallig salaris

Big Bazar zegt daarin wel over het geld te beschikken om de achterstallige salarissen te betalen, maar schuldeisers waaronder de voormalige eigenaar Mirage Retail Group van Michiel Witteveen zouden daar een stokje voor hebben gestoken.

Advocaat Oscar van Oorschot van Big Bazar geeft wel aan dat het personeel altijd zijn loonvorderingen betaald krijgt bij een faillissement. Uitkeringsinstantie UWV garandeert de betaling van achterstallige salarissen, tot 13 weken terug. Wel moeten werknemers langer op hun geld wachten.

Ook neemt het UWV de salarisbetalingen aan het personeel maximaal zes weken na faillissementsdatum over.

Schuldeisers

Joost Konings, directeur van het incassobureau dat de verhuurster van de winkel in Goes bijstaat, laat weten dat zijn cliënte 'blij is' met het faillissement. Daardoor komt nu het winkelpand weer vrij, waardoor 'zij er een nieuwe huurder kan inzetten die wel betaalt'.

"Ik ben van mening dat schuldeisers het kind van de rekening zijn. Zij ondervinden alleen maar nadelen van het tijdrekken door Big Bazar", zegt Konings. "Als Big Bazar eerder failliet was verklaard, waren de schulden niet zo hoog opgelopen. Denk aan huurschulden; die worden elke maand hoger."

Antwoord op Action

Big Bazar werd in 2007 opgericht onder de vleugels van de toenmalige winkelgigant Blokker Holding, als antwoord op de populaire koopjesketen Action. Blokker Holding werd in 2019 overgenomen door investeerder Michiel Witteveen, die het concern omdoopte tot Mirage Retail Group.

In oktober 2021 verkocht Mirage haar dochterbedrijf Big Bazar aan de Friese partijenhandelaar Heerke Kooistra. Destijds telde de winkelketen nog 135 vestigingen, en 1750 werknemers.

Na een reeks winkelsluitingen waren daar tot voor kort nog 97 vestigingen en 1300 werknemers van over. Volgens de curatoren resteren er inmiddels nog maar 900 werknemers. Uit onderzoek door RTL Z bleek dat het winkelbedrijf al jarenlang aanzienlijke verliezen maakte.

Lees meer over
Heerke KooistraBig BazarBlokker HoldingMirage Retail GroupFaillissement