Shell en ExxonMobil komen er niet uit met staat over afsluiten gasdossier
Oliemaatschappijen ExxonMobil en Shell zijn een arbitragezaak gestart tegen de staat. De twee bedrijven en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zijn al jaren - vergeefs - aan het onderhandelen over de financiële afwikkeling van het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.
"Dit heeft nog niet tot overeenstemming geleid", meldt Shell in een verklaring. En daarom stappen de twee bedrijven naar het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI), een onafhankelijk instituut waar bedrijven en instanties onderling hun meningsverschillen buiten de rechtszaak kunnen uitvechten.
Geld voor gas dat niet gewonnen wordt
De twee bedrijven zijn samen eigenaar van de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM). Zij willen gecompenseerd worden voor het gas dat ze niet meer uit de grond gaan halen in Groningen omdat de staat de gaswinning daar heeft stopgezet.
Over deze compensatie en nog andere zaken wordt al sinds 2019 onderhandeld. Maar ondanks 'langdurige en intensieve gesprekken' zijn de partijen er niet uitgekomen, schrijft staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) in een brief aan de Tweede Kamer.
Finaal akkoord
'Een onoverbrugbare barrière', schrijven Shell en ExxonMobil op 4 december aan Vijlbrief bij het aankondigen van de zaak. De zaak draait behalve een vergoeding voor het niet opgepompte gas onder meer nog over de kosten voor het vergoeden van de schade en het versterken van huizen, blijkt uit dezelfde brief.
Door een derde partij in te schakelen, hoopt Schell dat er 'een finaal en alomvattend akkoord' kan worden bereikt. Het oordeel van het NAI is bindend, verklaart Shell.
NAM was al bezig
"Het kabinet beziet hoe deze stap van Shell en ExxonMobil zich verhoudt tot de eerder genoemde gesprekken over nieuwe vervangende afspraken voor de bestaande overeenkomsten met Shell en ExxonMobil", aldus Vijlbrief.
Er liepen overigens al twee zaken tussen de twee oliereuzen - via hun dochterbedrijf NAM - aan de ene kant en het ministerie van EZK aan de andere kant. Die zijn beide in januari van 2022 gestart. Die twee zaken gaan over de kosten van het schade door de gaswinning en die van het versterken van huizen.