Commerciële WOZ-bureaus vangen veel minder vergoeding
Commerciële bureaus die voor consumenten bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-beschikking krijgen nog maar 155 euro vergoeding per succesvolle bezwaarprocedure. Dat was vorig jaar nog ruim 600 euro. Daarom zijn er minder commerciële bedrijven die bezwaar maken, want het verdienmodel is minder aantrekkelijk.
Gemeenten versturen jaarlijks een WOZ-beschikking waarop de waarde van onroerende zaken (WOZ-waarde) van je woning en/of garage staat. In 2023 stelden gemeenten de waarde van 9,3 miljoen onroerende zaken vast. De gemiddelde waardeontwikkeling van de WOZ-waarde steeg dat jaar met 17 procent.
De WOZ-waarde bepaalt voor een deel de maximale huur van een huurhuis en wordt gebruikt voor het innen van diverse belastingen:
- Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde voor de onroerendezaakbelasting (OZB) en soms de rioolheffing.
- De Belastingdienst voor het eigenwoningforfait, de vennootschapsbelasting, de schenkbelasting, de erfbelasting en de verhuurderheffing.
- Waterschappen voor de watersysteemheffing.
Te hoge WOZ, dan betaal je te veel belasting
Gemeenten maken regelmatig fouten met de waardebepaling. Wordt de WOZ-waarde te hoog ingeschat, dan betaal je onnodig te veel belasting. Daarom maakte vorig jaar een recordaantal (595.000 woningbezitters) bezwaar tegen de hoogte van hun aanslag. De afgelopen drie jaar waren dat tussen 242.000 en 268.000 bezwaarmakers. Wie bezwaar maakt, heeft rond de 39 procent kans op succes en een lagere WOZ-waarde.
Als je je WOZ-beschikking ontvangt, heb je zes weken om bezwaar te maken. Dat kan op twee manieren. Je kunt eerst zelf bellen naar je gemeente (informeel bezwaar). Sommige gemeenten informeren hun inwoners hierover actief. Je kunt met één telefoontje de zaak afhandelen. Dit scheelt de gemeente tijd en geld. Ambtenaren bezweken vorig jaar bijna onder de berg ingediende bezwaarschriften.
Zelf bellen of bezwaar maken
Levert dit belletje niets op dan kan je alsnog schriftelijk bezwaar indienen. Dit is gratis. Ben je het niet eens met het antwoord van de gemeente dan kun je naar de rechter stappen (niet gratis). De andere optie is een commercieel WOZ-bureau inschakelen dat voor jou bezwaar maakt.
De meeste bureaus werken op basis van no cure no pay. Je betaalt niets, behalen ze succes dan krijgt de consument een lagere WOZ-waarde en het bureau ontvangt van de overheid een proceskostenvergoeding. Die bedroeg vorig jaar zo'n 600 euro. Bij doorprocederen en een succesvol afgerond hoger beroep kon het bedrag oplopen tot zo'n 2000 euro.
49 procent schakelde een WOZ-bureau in
De afgelopen jaren schakelde steeds meer consumenten een commercieel bureau in. In 2019 was het 36 procent en in 2023 steeg het naar 49 procent. Dit werkt kosten opdrijvend: consumenten krijgen geen proceskostenvergoeding, commerciële partijen wél.
Het Wetenschappelijk Onderzoek en Datacentrum (WODC) constateerde in 2021 dat no cure no pay bedrijven niet veel effectiever zijn dan particulieren. Wanneer particulieren zelf bezwaar maken is dat bijna even vaak succesvol als wanneer een commercieel bedrijf dat doet. Commerciële bureaus filteren bij aanmelding er alleen woningen uit met een grote slagingskans. Ze willen niet onnodig werk verrichten dat niets oplevert.
De Waarderingskamer, die toezicht houdt op het correct uitvoeren van de WOZ, ziet het uitgekeerde bedrag aan proceskostenvergoedingen jaarlijks stijgen:
2023: nog onbekend (naar verwachting hoger dan in 2022)
2022: 20 miljoen euro
2021: 18 miljoen euro
2020: 17 miljoen euro
2019: 12 miljoen euro
Ophef over miljoenen euro’s
Deze kosten worden uiteindelijk betaald door alle burgers, want de gemeenten berekenen deze uitgaven door via hun belastingen. De miljoenen euro's die commerciële clubs opstreken zorgden vorig jaar voor veel ophef. Daarom kwam Marnix van Rij, de staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst met maatregelen.
Verdienmodel
Ruud Kathmann, woordvoerder van de Waarderingskamer, bevestigt dat de WOZ-bureaus dit jaar veel lagere vergoedingen krijgen. Hij ziet een verschuiving in het verdienmodel. "Sommige bureaus vragen nu op voorhand een vergoeding van een paar tientjes aan consumenten. Of ze hebben hun aanmeldproces volledig geautomatiseerd. Je vult als het ware je eigen bezwaarschrift in op hun website." Volgens de Consumentenbond zijn een aantal WOZ-bureaus gestopt met hun gratis dienstverlening.
Eerlijke WOZ adverteert nog volop met hun reclamespotje: 'Knibbel, knabbel, knuisje, wie knabbelt er aan mijn huisje: dat is de Belastingdienst'. Op hun website staat dat hun vergoeding is gedaald naar 155 euro bij een succesvolle bezwaarprocedure. En dat zij 128,26 euro krijgen bij het opmaken van een taxatierapport. WOZ-consultants vraagt op voorhand 49,50 euro voor het opstellen van een WOZ-deskundigenrapport.
Hoge WOZ, verlaag je risico-opslag
Een verlaging van de WOZ scheelt je op jaarbasis een paar tientjes aan belasting. Een hoge WOZ-waarde is gunstig voor mensen met een risico-opslag in hun hypotheek. Als je huis meer waard wordt, loopt de bank minder risico dat je je hypotheek niet kunt aflossen. In die gevallen kan de opslag op je rente verlaagd worden of zelfs vervallen. Dit levert je al snel duizenden euro's op. Bij veel banken moet je als consument wél zelf aan de bel trekken om je risico-opslag te verlagen.