Woonwinkel Casa stoot winkels in Nederland af
De van oorsprong Belgische woonwinkelketen Casa, in handen van de Nederlandse investeerder Globitas, stoot Nederlandse winkels af aan concurrent Xenos en sluit daarbovenop verschillende vestigingen. Van de 34 Nederlandse winkels verdwijnt minstens een derde.
Vanaf mei krijgen de winkels in Eindhoven, Apeldoorn, Venlo, Breda, Terneuzen, Maastricht, Heerlen en Leeuwarden een Xenos-logo boven de deur, zo bevestigt financieel directeur Thomas van Beek van Xenos aan RTL Z.
Het gaat volgens Van Beek om 8 van de 34 winkels die Xenos zes jaar geleden geleden juist aan Casa verkocht. Xenos neemt geen vastgoed over, alleen de huurcontracten en werknemers. "Hiermee vullen we onze witte plekken in."
Winkelsluitingen
Naast de winkels die aan Xenos worden overgedaan, blijkt Casa ook verschillende vestigingen te sluiten. Zo gaat een tweede winkel in Eindhoven in augustus dicht, vertelt een medewerker. Ook in Helmond en Den Haag gaan de zaken dicht.
En vorige week vertrok Casa uit de Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam, zo bevestigt een werknemer van het winkelcentrum desgevraagd.
Teller op twaalf
Daarmee staat de teller op twaalf verdwijnende Casa-winkels. Of het daarbij blijft, is nog onzeker. In de vestiging in het Utrechtse Hoog Catharijne is volgens een medewerker niets bekend over een eventuele sluiting. "Ik maak me geen zorgen over het voortbestaan van Casa en ik maak me snel zorgen", zegt hij. Volgens de medewerker is er goed contact met het management.
Datzelfde management reageerde tot dusverre niet op vragen van RTL Z. De Amsterdamse investeerder Globitas, sinds 2021 eigenaar van het bedrijf, wil geen vragen beantwoorden en verwijst door naar het management van Casa. De winkelketen kon nog geen toelichting geven, topman Vincent Nolf liet verzoeken om commentaar nog onbeantwoord.
Kindje van Ab Blokker
Casa is een van oorsprong Belgische keten van woonwinkels, opgericht in 1975. Het bedrijf werd in 1988 overgenomen door Blokker Holding en werd vervolgens explosief internationaal uitgebouwd.
Blokker Holding verkocht Casa eind 2016 aan directeur Ab Blokker, die de woonwinkel beschouwde als zijn 'kindje'. Hij verkocht het retailconcern in 2021, een jaar voor zijn overlijden, aan investeerder Globitas. Destijds telde Casa ruim 500 winkels in acht landen, met een omzet van 300 miljoen euro.
Bij de overname stelde Globitas-oprichter Arthur Clement dat Casa de potentie had om verder te groeien, vooral via online verkopen. Uit de meest recente jaarrekening van Casa, die afgelopen januari werd gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel, blijkt dat het met die groeiplannen nog niet vordert.
Miljoenenverlies
In 2022 boekte Casa met 460 winkels en 3276 werknemers (2180 fte) een netto-omzet van 289 miljoen euro. De winkelketen draaide dat jaar een verlies van 4,5 miljoen euro. In mei 2023 werd topvrouw Giane van Landuyt vervangen door crisismanager Vincent Nolf, die eerder de kwakkelende groothandels Makro en Metro België leidde.
"De verkoop staat onder zware druk sinds de start van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne", schrijft directeur Nolf in de jaarrekening van Casa. "Daarnaast zorgt de stijging in grondstof- en energieprijzen en de inflatie voor een algemene daling van het consumentenvertrouwen."
Casa in Nederland
Frankrijk is met een omzet van ruim 100 miljoen euro de belangrijkste markt voor Casa. Daarna volgen Italië en België, met een omzet van respectievelijk 51 en 46 miljoen euro. In Nederland boekt Casa een omzet van 24,5 miljoen euro.
Casa werd in 2018 in Nederland actief, door de overname van 34 winkels van Xenos. De woonwinkelketen wilde destijds veel meer vestigingen van Xenos overnemen, maar die plannen werden teruggedraaid. Nu neemt Xenos een deel van de aan Casa verkochte winkels dus terug.
Zusters
Xenos is overigens een voormalig zusterbedrijf van Casa. Beide bedrijven maakten decennialang onderdeel uit van Blokker Holding, en werden uiteindelijk overgenomen door Ab Blokker.
In tegenstelling tot Casa is Xenos nog steeds in handen van de familie Blokker. De woonwinkel met inmiddels 165 vestigingen valt tegenwoordig onder Nieuw Geluk, het investeringsbedrijf van de 'erven Ab'.