Fors verlies van 25,6 miljoen voor Leen Bakker en Kwantum
Homefashion, het bedrijf achter Leen Bakker en Kwantum, werd in 2022 hard geraakt door een 'staartje van corona' en de Russische inval in Oekraïne. De woonwinkels leden daardoor een fors verlies.
Dat blijkt uit het jaarverslag over 2022 dat onlangs werd gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.
Homefashion heeft 154 winkels van Leen Bakker in Nederland en België en 113 winkels van Kwantum, eveneens in Nederland en België.
Corona en Russische inval
De omzet van Homefashion, de moeder van Leen Bakker en Kwantum, steeg weliswaar met ruim 4 procent tot 651 miljoen euro, maar onderaan de streep was er een verlies van maar liefst 25,6 miljoen euro.
In het jaar ervoor was er nog een winst van 11,9 miljoen euro.
Eigen vermogen verdampt
Ook op andere vlakken kwam het bedrijf er slechter voor te staan. Zo waren de financiële buffers al niet hoog, maar door het verlies verdampten deze volledig.
Door het flinke verlies ontstond er namelijk een negatief eigen vermogen van 10 miljoen euro. Daarmee was Homefashion zoals dat heet 'technisch failliet'. Het bedrijf was niet meteen bereikbaar voor commentaar.
Verder heeft het bedrijf nog een coronaschuld bij de fiscus van tientallen miljoenen euro's. Deze moet het tot 2029 in stukjes terugbetalen.
Hogere kosten
Begin 2022 waren winkels als Leen Bakker en Kwantum vanwege de lockdown een paar weken dicht. Daarna leidde de Russische inval in Oekraïne ertoe dat consumenten, mede door de hogere energieprijzen, de kat uit de boom gingen kijken en minder uitgaven, aldus Homefashion.
Daarnaast kreeg het bedrijf naar eigen zeggen te maken met hogere kosten. Zo was het 'aanzienlijk' duurder om containers met spullen naar Europa te laten vervoeren, terwijl verder de hogere voorraden resulteerden in een 'aanzienlijke' toename van de opslagkosten.
Ook de overige kosten namen toe. Zo was Homefashion 141 miljoen euro kwijt aan lonen en salarissen, tegen 130 miljoen euro in 2021.
Maatregelen
Inmiddels heeft het bedrijf maatregelen genomen om het tij te keren, zo snijdt het in de kosten. Daarbij moeten ook lagere containerprijzen en een daling van de opslagkosten helpen om de kosten te drukken.
Medio dit jaar was er volgens Homefashion al sprake van verbetering. Zo zou de winstmarge 'enkele procentpunten' hoger zijn. Ook zou de productiviteit in de winkels en logistiek zijn verbeterd.
Daarom gaat de moeder van Leen Bakker en Kwantum uit van een positief resultaat in 2023. Volgend jaar zal het nog beter gaan, verwacht het bedrijf.
Overgenomen
Leen Bakker was eerder onderdeel van Blokker Holding, maar in 2017 werd de keten verkocht aan investeerder Gilde, dat een paar jaar eerder al Kwantum had gekocht. Leen Bakker en Kwantum vallen nu samen onder Homefashion, onderdeel van Gilde.
Homefashion had eind 2022 in totaal 2854 medewerkers. Daarvan werkten er bijna 2500 in Nederland.
Tip de redactie
Heb je tips of opmerkingen over Leen Bakker, Kwantum of andere retailers? Stuur een mail naar de redactie.