Doorstart 20 winkels Perry Sport nog steeds niet rond
De beoogde doorstart van maximaal 20 vestigingen van de failliete sportartikelenketen Perry Sport door het Britse retailconcern Frasers is nog steeds niet rond. Dat blijkt uit het zojuist verschenen tweede faillissementsverslag van curator Kees van de Meent.
Mogelijk zal het aantal winkels dat een doorstart maakt, uiteindelijk tegenvallen. Vorige maand bleek namelijk dat Frasers ook de Nederlandse keten Twin Sport met 17 vestigingen wil overnemen.
Sindsdien circuleren geruchten dat de Britten nog maar tien winkels uit de failliete boedel willen overnemen. De curator was vandaag onbereikbaar voor een toelichting. Woordvoerders van Frasers reageerden nog niet op een verzoek om commentaar.
Faillissement
Na jarenlange verliezen ging de iconische sportartikelketen Perry Sport, samen met zusterbedrijven Aktie Sport en Sprinter, begin december failliet. Curator Van de Meent moet het faillissement afwikkelen.
In januari meldde de curator dat hij een deal had over de doorstart van een deel van de winkels. Het Britse retailconcern Frasers zou maximaal 20 van de 52 vestigingen uit de failliete boedel overnemen. Frasers bouwt de winkels waarschijnlijk om naar de formules Sports Direct of Sports World, waarvan het al vijf vestigingen in Nederland heeft.
Doorstart
Destijds kon de curator nog niet zeggen hoeveel van de 1100 medewerkers door de gedeeltelijke doorstart hun baan behielden, omdat het aantal over te nemen winkels nog onzeker was.
Nu, ruim drie maanden later, blijkt de doorstart dus nog steeds niet rond. In het zojuist verschenen tweede faillissementsverslag schrijft Van de Meent dat 'de afwikkeling met Frasers in het kader van overgenomen huurovereenkomsten nog dient plaats te vinden, nu nog geen finale duidelijkheid bestaat over welke huurovereenkomsten zij zal voortzetten'.
Faillissementsuitverkoop
Omdat Frasers geen interesse had in de voorraden van Perry Sport, Aktie Sport en Sprinter, hield de curator samen met de Britse bedrijfssaneerder Hilco een grote, maandenlange faillissementsuitverkoop. De laatste winkels sloten uiteindelijk pas op 13 maart.
Die uitverkoop blijkt een succes te zijn geweest. De voorraden met een inkoopwaarde van 18 miljoen euro leverden uiteindelijk ruim 22 miljoen euro op. Wel moeten daar nog de verkoopkosten van ruim 7 miljoen euro vanaf.
Doorstart leverde weinig op
Bij die netto-opbrengst van 15 miljoen euro verbleekt het bedrag dat de doorstart van de winkels door Frasers heeft opgebracht. Volgens het verslag betaalde het Britse winkelconcern slechts 900.000 euro voor winkelinventarissen en intellectuele eigendomsrechten, zoals merken en domeinnamen.
Frasers betaalde dus niets voor de overname van huurcontracten. Mogelijk dat de afronding van de doorstart zo lang duurt omdat de winkels nu pas, na de faillissementsverkoop, leeg zijn opgeleverd aan de pandeigenaren. Frasers kan nu rechtstreeks met hen zaken doen, zonder tussenkomst van de curator.
Dubbele petten Hilco
Over de bijdrage van de bedrijvensaneerder die de uitvoering van de faillissementsuitverkoop voor zijn rekening nam, is de curator in het verslag positief. "Het bereikte positieve commerciële resultaat is zonder twijfel mede te danken aan de ondersteuning en adviezen van Hilco", schrijft hij.
Uit de kleine lettertjes verderop in het verslag blijkt dat Hilco bij het faillissement nog een tweede rol speelt. Het Britse bedrijf is namelijk een belangrijke schuldeiser van de failliete boedel.
Grootste schuldeiser
Volgens het verslag zou de failliete Nederlandse sportwinkelketen maar liefst 67 miljoen euro schuld hebben aan voormalige zusterbedrijven, die onderdeel uitmaken van het voormalige moederconcern JD Sports. Die bedrijven blijken hun vorderingen volgens de curator in handen te hebben gegeven van HUK 136, een 'entiteit gelieerd aan Hilco'.
De curator zegt nog wel 'in gesprek' te zijn over een deel van deze schulden. Met de vordering van 67 miljoen euro is Hilco veruit de grootste schuldeiser van de failliete boedel. Uit het verslag blijkt dat alle andere schuldeisers, waaronder de Belastingdienst, samen zo'n 17 miljoen euro tegoed hebben.
Hilco kwam vorige maand in het nieuws na een rechtszaak met huishoudketen Blokker. Het winkelbedrijf eiste daarin dat de Britten een lening zouden verschaffen. De rechter wees die eis af.