Veel jongeren kunnen rekening weleens niet betalen
Jongeren tussen de 18 en 30 jaar hadden het afgelopen jaar geregeld moeite met het betalen van een rekening, zoals de zorgverzekering, de huur of een Tikkie van vrienden. Dat signaleert Flanderijn, een incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatie. "Hun schulden nemen toe."
Flanderijn liet PanelWizard een onderzoek uitvoeren onder 1034 jongeren tussen 18 en 30 jaar. Van hen geeft 40 procent aan het afgelopen jaar moeite te hebben gehad met het betalen van een rekening.
Betalen rekeningen lastig
Eén op de drie ondervraagden (33 procent) gaf aan dat ze moeite hebben met het tijdig betalen van de zorgverzekering. Op de tweede plek komt huur of hypotheek (24 procent). Het terugbetalen van een schuld aan vrienden en familie staat op de derde plek (20 procent).
Voor 19 procent van de jongeren bleef het niet bij eenmalig een rekening niet kunnen betalen, maar komt het vaker voor. Nog eens 8 procent heeft er regelmatig moeite mee. En voor 2 procent is het betalen van alle rekeningen lastig.
Flanderijn voerde dit onderzoek voor het eerst uit. In 2019 bestond zo’n 6 procent van hun klantenbestand uit jongeren tussen 18 en 25 jaar. Inmiddels gaat het om zo’n 15 procent, ofwel 45.000 jongvolwassenen.
Meer schulden, niet minder
Michel van Leeuwen, directeur en gerechtsdeurwaarder bij Flanderijn zegt: "We dachten eerst dat het door corona kwam, waardoor jongeren hun bijbaan en neveninkomsten kwijtraakten. Maar we zien de schulden niet afnemen, maar toenemen."
Schuld van 20.000 euro
Van de ondervraagden heeft 26 procent een schuld. Daarbij is de studie- en hypotheekschuld buiten beschouwing gelaten. De hoogte verschilt: 10 procent heeft een kleine schuld tussen 1 en 250 euro, 6 procent heeft een schuld tussen 251 en 1000 euro. En 5 procent heeft een schuld tussen 3001 en 20.000 euro.
Volgens Van Leeuwen laten jongeren zich onder druk zetten door hun sociale omgeving. "Jongeren lijken onvoldoende na te denken over hun financiële toekomst en geven hun geld eerder uit aan kleding, make-up en uitgaan dan aan het betalen van de zorgverzekering of huur. Dat moet echt anders, willen we voorkomen dat er nog meer jongeren met betalingsproblemen komen."
Jouw 'Klarna-schuld' is een verdienmodel: zo werkt het
Uit het onderzoek blijkt ook dat het opleidingsniveau een rol speelt. Wie lager opgeleid is, heeft vaker betalingsproblemen dan hogeropgeleiden. Ook de achtergrond van het gezin speelt een rol. Hebben ouders financiële problemen, dan zie je dat ook vaak terug bij hun kinderen.
Bijna alle jongeren recht op zorgtoeslag
Jongeren (86 procent) willen meer financiële educatie op school. Vaak zijn ze niet op de hoogte van regelingen en de gevolgen als ze niet op tijd betalen. Zo vraagt 25 procent van de jongeren geen zorgtoeslag aan voor hun zorgverzekering, waarmee ze veel minder premie hoeven te betalen.
Uit onderzoek blijkt dat 99 procent van de jongeren in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Toch vraagt een kwart het niet aan, uit angst dat ze de toeslag terug moeten betalen als ze teveel verdienen.
Als je je zorgpremie niet op tijd kunt betalen, kun je een betalingsregeling vragen aan je zorgverzekeraar. Wie zes maanden zijn zorgverzekering niet betaalt, wordt door de zorgverzekeraar overgedragen aan het CAK als wanbetaler. En dan betaal je een stuk hogere premie (175,20 euro per maand).
Ook als je andere rekeningen niet op tijd betaalt, kom je als wanbetaler terecht bij stichting BKR. Van een negatieve BKR-registratie heb je nog jaren last. Ook al is je schuld helemaal afgelost, dan is je betalingsachterstand nog vijf jaar te zien. En dat kan op een later moment problemen geven met het krijgen van een lening, huur- of koopwoning.
Schaamte en belangst
Van Leeuwen geeft nog een paar tips om betaalachterstanden te voorkomen. De belangrijkste: geef niet meer geld uit dan je hebt. Verder raadt hij aan om geen gebruik te maken van achteraf of in drie termijnen betalen. Als je een financiële tegenvaller hebt, gaat het dan mis, zegt hij.
En als je toch een schuld hebt, neem contact op met die partij voor een betalingsregeling, adviseert Van Leeuwen.