Schuldeisers gedupeerd

Koopjesketen Big Bazar trekt ook moeder mee in faillissement

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPKoopjesketen Big Bazar trekt ook moeder mee in faillissement
RTL

Na het faillissement van koopjesketen Big Bazar afgelopen september, is nu ook het moederbedrijf failliet. Dat bevestigt curator Wybe Mollema, die het faillissement moet afwikkelen, tegenover RTL Z. "Er waren legio schuldeisers, maar tot nu toe had niemand het faillissement van de holding aangevraagd."

Big Bazar Holding is de houdstermaatschappij, zeg maar het moederbedrijf, van de gelijknamige winkelketen die in september na maandenlange rechtszaken van gedupeerde schuldeisers op de fles ging. Het bedrijf telde ruim 100 winkels met 1300 werknemers. Destijds bleef de holding buiten het faillissement, evenals de Belgische tak.

Moeder van winkelketen

Nu blijkt dus ook het Nederlandse moederbedrijf bankroet te zijn gegaan. De rechter sprak het faillissement van Big Bazar Holding vorige week uit, en benoemde Wybe Mollema en Hanneke De Coninck tot curator. Mollema en De Coninck zijn geen onbekenden met het dossier. Zij wikkelen sinds vorig jaar ook het faillissement van de winkelketen af.

Koopjesketen Big Bazar failliet, 1300 banen weg
Lees ook

Koopjesketen Big Bazar failliet, 1300 banen weg

Het nieuwe faillissement komt niet helemaal als verrassing. Vorig jaar circuleerde al het verhaal dat niet alleen de winkelketen zelf, maar ook de holding daarboven werd achtervolgd door schuldeisers. Zo zou een uitzendbureau nog een grote som geld tegoed hebben gehad van het bedrijf.

"Er waren legio crediteuren die destijds een faillissement van de holding hadden kunnen aanvragen, omdat de houdstermaatschappij zich in een aantal gevallen garant had gesteld voor de schulden van de winkelketen", legt curator Mollema uit. "Alleen heeft tot dusverre niemand het faillissement aangevraagd. Tot nu dus."

Schuldeisers

Mollema wil niet zeggen welke schuldeiser het faillissement aanvroeg, maar zegt dat het niet het uitzendbureau, de fiscus of het UWV is. Voor de werkgelegenheid heeft het nieuwe faillissement geen gevolgen, omdat de holding geen eigen activiteiten ontwikkelde. Wel zijn er dus schuldeisers die geld van het bedrijf tegoed hebben, aldus de curator.

Incassospecialist Joost Konings van Invorderingsbedrijf zegt op te treden namens uitzendbureau The Next Move, een van de schuldeisers van de holding. Dat leverde ICT-personeel aan het bedrijf. "De holding is inmiddels door de rechtbank veroordeeld tot betaling, maar heeft nog steeds niet betaald. De vordering van die klant is inmiddels opgelopen tot 86.000 euro, inclusief beslagkosten en rente."

Trekken en sleuren

Konings zegt niet verbaasd te zijn over het nieuwe faillissement. "Wij zijn al een half jaar lang aan het trekken en sleuren geweest om betaling te verkrijgen. Er is nooit één cent betaald. Dan heb je ook niets meer te zoeken in het handelsverkeer."

Eigenaar en bestuurder van Big Bazar Holding Heerke Kooistra reageerde niet op een verzoek om commentaar. Zowel het winkelbedrijf als de holding kwamen in de herfst van 2021 in handen van de 52-jarige Friese zakenman. Kooistra kocht het bedrijf van Mirage Retail Group (voorheen Blokker Holding).

België bijna bankroet

Het recente faillissement van Big Bazar Holding is overigens niet de enige nawee van de ondergang van de winkelketen, die in 2007 door Blokker werd opgericht als antwoord op koopjesketen Action.

Afgelopen maanden werd namelijk ook duidelijk dat Big Bazar België steeds dieper in de problemen zakte. Het aantal winkels daalde van tien naar acht, en het aantal schuldeisers liep op. Inmiddels staat ook dat bedrijfsonderdeel op de rand van een faillissement; het Belgische bedrijf zit momenteel in een gerechtelijke procedure voor schuldsanering.

Curator Mollema volgt die procedure met belangstelling, omdat de failliete boedel van Big Bazar in Nederland nog één miljoen euro van het Belgische bedrijf tegoed heeft. "Dat gaat om winkelvoorraden die door het Nederlandse bedrijf aan het Belgische zijn geleverd, maar niet zijn betaald."

Lees meer over
Heerke KooistraBig BazarRetailFaillissementEditie NL Link in bio