Booking moet van EU aan dezelfde strenge regels voldoen als Google en Apple

De Europese Unie legt ook Booking.com de strenge regels op die gelden voor grote internetbedrijven als Google, Apple en Amazon. Het boekingsplatform moet bijvoorbeeld alle hotels gelijk behandelen.
Booking mag straks niet het ene hotel, of hotelketen voortrekken boven de andere, legt Arnoud Engelfriet, informaticus en IT-jurist bij ICTRecht, uit. Hij is gespecialiseerd in AI, data en software.
Booking.com mag dus bijvoorbeeld niet afspreken dat hotels of ketens eerder worden vermeld, of dat ze altijd twee vermeldingen krijgen, aldus Engelfriet.
Maar alles bij elkaar maakt het voor Booking.com en consumenten niet heel veel uit, denkt hij. "Booking is al vrij transparant, het is geen Google of Facebook, waar allerlei dingen of diensten met elkaar zijn verweven."
'Geen precedent scheppen'
De Europese Commissie kan denken dat het wel uitmaakt voor de toekomst, aldus Engelfriet. Sowieso geldt de Wet op de Digitale Markten (DMA) voor bedrijven als ze een bepaalde omzet, of een bepaald aantal klanten hebben zegt hij.
Booking.com voldoet nu aan die getalsmatige normen, en de Europese Commissie zal geen precedent willen scheppen door te zeggen dat Booking niet onder de regels van DMA valt, aldus Engelfriet. Want dan zouden andere bedrijven later ook een uitzonderingspositie kunnen bedingen.
Sleutelrol
De regels van de DMA gelden al voor zoekmachines, sociale media, besturingssystemen en internetmarktplaatsen van de grootste internetbedrijven. Hun sleutelrol in de toegang tot veel diensten maakt ze bijna almachtig. Gebruikers zijn soms tot ze veroordeeld en concurrenten komen in de knel. De regels schrijven daarom bijvoorbeeld voor dat deze machtige bedrijven rivalen ook de ruimte moeten geven op hun platforms.
Booking 'vormt een belangrijke verbinding tussen bedrijven en consumenten', constateert de Europese Commissie, die toezicht houdt op de DMA. Booking was zelf al tot de conclusie gekomen dat zijn boekingsplatform de titel van 'poortwachter' verdient.
Half jaar
Het bedrijf krijgt nu een halfjaar de tijd om aan de regels te voldoen. Het moet "eindgebruikers meer keuze en vrijheid verschaffen en zakelijke gebruikers eerlijke toegang tot de poortwachtersdiensten".
Sommige voorschriften, zoals het inlichten van de commissie als Booking een fusie of overname overweegt, worden al meteen van kracht. Op overtredingen van de DMA staan hoge boetes. De Europese Commissie kan bedrijven dan een boete van tot 10 procent van de wereldwijde omzet opleggen. Als de overtredingen herhaaldelijk plaatsvinden, dan kan tot zelfs verdubbelen.