Nederlandse economie krimpt met 0,1 procent
In de maanden januari tot en met maart was onze economie 0,1 procent kleiner dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Dat komt vooral doordat de industrie minder hard draaide.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat de omvang van de Nederlandse economie in het eerste kwartaal 0,1 procent kleiner was komt vooral doordat de industrie minder hard draaide (een daling van 3,8 procent) en minder exporteerde naar het buitenland (een afname van 0,1 procent).
"De krimp is misschien wel een beetje teleurstellend", zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS tegen RTL Z. Analisten van ABN Amro, ING en Rabobank gingen uit van een groei, van 0,2 procent.
Maar ergens zat het er volgens Van Mulligen ook wel een beetje in dat de economie zou krimpen, 'want de belangrijkste oorzaak van de krimp is de industrie, die het heel slecht deed'. De krimp van de industrie is de grootste in 15 jaar, afgezien van één kwartaal tijdens corona, aldus Van Mulligen.
Consumenten gaven wel meer uit dan in het vorige kwartaal (+0,7 procent). Ze kochten onder andere meer kleding en schoenen. Ook de overheid besteedde meer, terwijl bedrijven meer investeerden.
Consumenten profiteren van het feit dat het op de arbeidsmarkt heel goed gaat. Er zijn tienduizenden banen bijgekomen en de cao-lonen stijgen hard, aldus Van Mulligen. "Dat is allemaal goed nieuws voor de koopkracht."
Onze economie was in het eerste kwartaal 0,7 procent kleiner dan in het eerste kwartaal van 2023. Vorig jaar groeide de economie in het vierde kwartaal, maar in de eerste negen maanden was er juist elk kwartaal sprake van krimp.
Buren doen het beter
Opvallend is dat Nederland het in de eerste drie maanden van het jaar slechter deed dan veel andere landen in de Europese Unie. In de hele EU groeide de economie met 0,3 procent in vergelijking met een kwartaal eerder. In België was de groei ook 0,3 procent en in Duitsland en Frankrijk 0,2 procent.
Het VK groeide met 0,6 procent, in de VS was de groei 0,4 procent.
Alhoewel Nederland het in het afgelopen kwartaal slechter deed dan andere Europese landen, is onze economie sinds het begin van de coronaperiode nog wel een stukje harder gegroeid dan de rest van Europa, aldus Van Mulligen.
Voorlopig cijfer
De door het CBS gepubliceerde groei is een eerste, voorlopige, berekening, gebaseerd op een beperkt aantal cijfers. In de komende weken komen er meer informatie over de economie naar buiten. Op 24 juni komt het CBS met een tweede berekening, die licht kan afwijken. Het kan dus zijn dat blijkt dat de economie toch niet gekrompen is, maar gelijk is gebleven ten opzichte van het vorige kwartaal. Maar anderzijds kan de krimp ook nog iets groter blijken.