Solarbedrijven van superinvesteerder Kees Koolen (Booking) failliet
Vier zonnepaneelbedrijven van superinvesteerder Kees Koolen zijn failliet. De bedrijven zouden midscheeps zijn getroffen door onrust van klanten over het afschaffen van de salderingsregeling. "De bedrijven zagen de omzet halveren", zegt curator Bert Jansen. Volgens hem is er veel interesse voor een eventuele doorstart.
Jansen werd eind vorige week door de rechter benoemd tot curator van de vier bankroete bedrijven uit het duurzame energie-imperium Koolen Industries. In die rol moet hij de faillissementen van Koolen Industries Solar, Koolen Installation Services, BonGo Solar en Novavolt afwikkelen.
Volgens de curator hebben de vier bedrijven 'duizenden klanten', die door het faillissement kunnen worden benadeeld. Dat betreft in de eerste plaats klanten die zonnepanelen besteld en betaald hebben, maar nog niet hebben gekregen. Voor klanten die hun panelen al wel hebben liggen, kan de garantie ter discussie komen te staan.
Vermogende investeerder
Kees Koolen is een bekende en vermogende investeerder in de duurzame energiesector. Hij werd rijk als investeerder in en topman van reserveringssite Booking. Ook investeerde hij in taxidienst Uber. Rijkenlijst Quote500 schat zijn vermogen op bijna 400 miljoen euro.
Met een deel van zijn vermogen richtte de ondernemer in 2019 het cleantechbedrijf Koolen Industries op. Dat investeert inmiddels in zo'n 25 bedrijven die actief zijn in de duurzame energiesector. Waaronder dus de vier bedrijven die nu bankroet zijn.
Verliezen
Volgens de meest recente jaarrekening boekte Koolen Industries in 2022 als totaal een omzet van ruim 105 miljoen euro. Voor 2023 werd gerekend op een omzet van 170 miljoen euro.
Wel blijkt uit de jaarrekening dat het concern destijds nog afhankelijk was van de diepe zakken van de eigenaar. In 2022 boekte Koolen Industries bijna 21 miljoen euro verlies, onder meer door investeringen in research en ontwikkeling. Omdat eigenaar Koolen dat jaar bijna 32 miljoen euro bijstortte, bleven de financiële buffers toch op peil.
Financiële verbetering
Vorig jaar zomer schreef Koolen nog in zijn jaarverslag te rekenen op een 'sterke verbetering van de financiële prestaties' van het bedrijf als gevolg van 'de groeiende vraag naar duurzame producten en diensten'. Dat gold uiteindelijk dus niet voor de vier dochterbedrijven die vorige week failliet gingen. Daar werkten aanvankelijk zo'n 125 mensen, maar dat was al teruggebracht tot 65.
Curator Jansen hoorde van de directie van de bedrijven dat die de faillissementen vooral wijt aan de toegenomen onzekerheid over de zogenoemde salderingsregeling. Dat is de regeling die bezitters van zonnepanelen de mogelijkheid geeft om tegen gunstige voorwaarden overtollige stroom terug te leveren aan het energiebedrijf. Er bestonden al plannen om de regeling af te bouwen, maar de huidige regeringscoalitie wil er helemaal vanaf.
Omzet gehalveerd
"Ik hoorde dat de bedrijven hartstikke goed draaiden, ook vorig jaar nog. De orderportefeuilles en de magazijnen lagen vol. Maar als gevolg van de politieke discussie over de salderingsregeling halveerde de omzet in korte tijd. Klanten gingen afwachten. De kosten bleven wel doorlopen", aldus Jansen. "Op dit moment ben ik in megagrote pand van het bedrijf. Met het oog op verdere groei hadden ze de ruimte van een vertrekkende buurman erbij gehuurd. Ik loop nu dus door een enorme echoput."
Eigenaar Koolen zou eerder dit jaar nog wel 'substantieel geld' in de bedrijven hebben gestort, maar het bleek 'onbegonnen werk', hoorde Jansen. "Ze konden niets anders meer dan faillissement aanvragen." De curator tekent aan dat zijn eigen onderzoek naar de oorzaken van de faillissementen nog moet beginnen.
Interesse in doorstart
Eerst concentreert hij zich echter op het realiseren van een mogelijke doorstart. "Daarvoor opteer ik als curator altijd, dus ook hier. Er hebben zich al heel partijen gemeld met interesse voor een gehele of gedeeltelijke doorstart, dus dat geeft de burger moed."
Jansen zegt te verwachten minstens twee of drie weken nodig te hebben voor dat proces. Of Koolen zelf nog interesse heeft in een doorstart na het faillissement, zegt hij niet. "Ik doe nooit uitspraken over wie geïnteresseerd is."
Of andere zusterbedrijven van Koolen Industries door de marktontwikkelingen en het bankroet van hun zusters nu ook in de problemen dreigen te komen, zegt Jansen niet te kunnen zeggen. Koolen was vanochtend nog onbereikbaar voor een toelichting. Het moederbedrijf reageerde nog niet op het verzoek om commentaar.