Conflict zorgverzekeraars

Omstreden huisartsenketen Co-Med betaalt personeel deze maand niet

Door Malini Witlox··Aangepast:
© ANP. Personeel van Co-Med krijgt deze maand niet betaald.Omstreden huisartsenketen Co-Med betaalt personeel deze maand niet
RTL

Medewerkers die in dienst zijn bij huisartsenketen Co-Med, krijgen deze maand geen salaris. Dat laat directeur Guy Vroemen aan het personeel weten. De zorgverzekeraars hebben het contract met het omstreden bedrijf opgezegd, waardoor behandelingen niet meer vergoed worden. "Daardoor zijn wij niet in staat om de salarissen voor deze maand uit te keren," aldus Vroemen in een mail die door de HR-afdeling verstuurd is.

Co-Med schrijft in de brief aan het personeel dat het 'in beroep gaat' tegen de beslissing van de zorgverzekeraars. Dat doet het bedrijf volgens Vroemen om 'onze belangen en die van jullie' te beschermen.

Er zijn al een paar jaar problemen met de commerciële huisartsenketen, die overal in het land praktijken overneemt als artsen stoppen en geen opvolger kunnen vinden. In die praktijken komt na de overname echter geen vaste arts, maar een waarnemer. Die zijn er niet voldoende, waardoor er regelmatig geen arts aanwezig is en het bedrijf geen goede zorg kan leveren.

Rijk van het inschrijfgeld

Intussen verdient Co-Med aan onder meer het inschrijfgeld van de circa 50.000 patiënten, wat ze ieder kwartaal krijgen van de zorgverzekeraars. Afhankelijk van de leeftijd en woonwijk van de patiënt gaat het om 17 euro tot 54 euro per kwartaal per patiënt ofwel minstens 3,4 miljoen euro per jaar, al zonder dat er behandeld is.

De verzekeraars hebben daar sinds vorige week genoeg van en besloten gezamenlijk de geldkraan dicht te draaien. Eerst tijdelijk, via een opschorting van de contracten, een paar dagen later werden de contracten definitief beëindigd. Direct daarna sloot Co-Med verschillende praktijken.

Het personeel heeft echter het grootste deel van de maand wel gewerkt. Vroemen stelt dat het bedrijf zich momenteel in een 'uiterst vervelende situatie bevindt'. De verzekeraars brengen volgens hem Co-Med in de financiële problemen.

In zijn mail rept hij zelfs over een einde van het bedrijf. "Als de betalingen uitblijven, zal dit ernstige gevolgen hebben voor ons bedrijf. In het ergste geval kan dit wellicht leiden tot een faillissement."

Zorgverzekeraars schorten contracten met Co-Med op
Lees ook

Zorgverzekeraars schorten contracten met Co-Med op

Volgens de jaarrekening van Co-Med boekte het bedrijf in 2023 een winst van 1,9 miljoen euro winst. Het eigen vermogen steeg van 1,8 miljoen in 2022 tot 3,8 miljoen euro in 2023. Ook zijn de premies over het tweede kwartaal door de zorgverzekeraars vooruit betaald. Waarom het bedrijf van dat geld zijn personeel niet betaalt, is onduidelijk. Co-Med reageert al een week niet op vragen van RTL Z.

De vakbonden zijn woest. "Een dag nadat de verzekeraars de contracten beëindigen, is opeens al het geld op? Hoe dan?", zegt Mitchell Hoogenhout, vakbondsbestuurder van FNV Zorg & Welzijn. "Wat hier gebeurt kan natuurlijk niet. Co-Med wentelt het volledige bedrijfsrisico af op de medewerkers, die al in veel onzekerheid zitten. Wij zullen onze leden juridisch bijstaan als zij hun loon niet krijgen betaald."

Veel zzp'ers

Albert Spieseke, bestuurder CNV Zorg: "Dat de financiële situatie bij Co-Med nu onder druk staat, is wel te begrijpen. Maar hiermee overval je medewerkers op een hele ongepaste manier. Zo ga je als werkgever niet met je medewerkers om."

Volgens FNV werken er ongeveer 175 mensen voor de huisartsenketen, die nog tien (gesloten) praktijken heeft. Hoeveel van hen in loondienst zijn, is onduidelijk. Co-Med werkt namelijk veel met zzp'ers die facturen sturen maar ook veel van hen klagen dat het bedrijf vaak niet of te laat betaalt.

Verschillende partijen die nog geld van Co-Med krijgen, hebben het faillissement van het bedrijf aangevraagd. Eerder werd een faillissement van het bedrijf afgewend doordat tijdens de rechtszaak een detacheringsbedrijf dat nog 20.000 euro kreeg, last minute werd betaald.

Lees meer over
Co-MedGezondheidszorgZorgverzekeringHuisarts