'Sommige spelers hebben schop onder de kont nodig, Joey Veerman aai over de bol'
Waar menigeen gisteravond heeft gevloekt en getierd op het spel van het Nederlandse elftal, is vandaag de vraag: wat moet er gebeuren om het beste in de spelers naar boven te halen voor de achtste finale? Het team hard toespreken? Sportpsychologen adviseren het tegenovergestelde. "Je moet juist zo snel mogelijk die negativiteit eruit halen."
Ja, het is een manier om spelers te motiveren. Of liever gezegd sómmige spelers te motiveren: even goed de waarheid vertellen. Hard toespreken dat het écht veel beter kan en moet.
Het zou niet de manier zijn van Toon Damen. "Bij sommige mensen werkt dat", zegt de sportpsycholoog. "Een speler als Virgil van Dijk zou je als aanvoerder best mogen aanspreken. Ik heb mij ook geërgerd aan zijn trage tempo."
Maar je moet juist de negativiteit er zo snel mogelijk uithalen, zegt de psycholoog. "Het kenmerk van een negatieve gedachte is namelijk dat het de spierspanning verlaagt. Je krijgt er slappe spieren van. Je voelt je verslagen."
'Einde interlandcarrière Veerman'
Joey Veerman was gisteren in de met 2-3 verloren wedstrijd tegen Oostenrijk de kop van Jut. De middenvelder werd al na 35 minuten van het veld gehaald. Veerman was nagenoeg elke bal die hij kreeg kwijt, schreef het AD. De Volendammer kreeg een zware onvoldoende in de krant: een 3. Valentijn Driessen van de Telegraaf concludeerde dat dit het einde van zijn interlandcarrière zou zijn.
"Ik zou tegen Veerman zeggen: lees niet wat de media schrijven. Blijf in een positieve omgeving", zegt Damen.
Dat zegt ook Evgeniy Levchenko, voorzitter van belangenorganisatie voor betaald voetballers (VVCS) in ons land. Hij vindt dat Veerman niet goed speelde 'maar het is absoluut niet aan de orde dat zijn carrière voorbij is. Analisten werken mee aan de heisa. Ik vind dat er te hard wordt geoordeeld en je kunt iemand niet zomaar afschrijven. Ik vind dat je als analist een persoon niet met de grond gelijk moet maken'.
Ook Volendam, het geboortedorp van Veerman, blijft vierkant achter hem staan:
Mensen van vlees en bloed
Sportpsycholoog Laura Sanna begeleidt op dit moment op afstand enkele spelers van Oranje. Wie dat zijn, kan ze vanwege de privacy niet zeggen. Wel bevestigt ze dat wat de media schrijven, de spelers hard kunnen raken.
"Daarom adviseer ik de spelers ook: blijf weg van sociale media. Mensen zien eigenlijk aan de buitenkant niet wat er aan de binnenkant zich afspeelt. Ze denken: het zijn toch miljonairs? Dan wordt nog wel eens vergeten dat ze ook mensen van vlees en bloed zijn. Ze hebben te maken met gezinsleven en hoge druk, als ik ze spreek dan doet op zo'n moment al dat geld er niet toe en zie je echt wel wat het met ze doet."
Volgens Levchenko, zelf oud-middenvelder voor onder meer Vitesse en FC Groningen, hebben veel sporters last van die mentale druk. "Als het minder goed gaat dan komen er heftige berichten en reacties. Sommigen bezwijken onder die druk."