Ongepast gedrag

Turkse speler Demiral geschorst voor EK-duel met Oranje om wolvengroet

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Imago Sportfotodienst GmbHTurkse speler Demiral geschorst voor EK-duel met Oranje om wolvengroet
RTL

De UEFA heeft de Turkse international Merih Demiral geschorst omdat hij zijn doelpunt tijdens de wedstrijd tegen Oostenrijk (2-1 winst) vierde met een wolvengroet. Het gebaar zou verwijzen naar de extreemrechtse en ultranationalistische Grijze Wolven. Demiral mist daardoor de wedstrijd tegen Nederland.

De Turkse groepering Grijze Wolven is in Frankrijk verboden en staan in Duitsland onder toezicht. 

Demiral is voor twee wedstrijden geschorst. Zelf zei hij in reactie op de ophef over het gebaar: "De manier waarop ik feest vierde, heeft te maken met mijn Turkse identiteit. Daarom maakte ik dit gebaar. Ik zag mensen in het stadion die ook dit gebaar maakten. Er was geen verborgen boodschap. We zijn allemaal Turken, ik ben erg trots om Turk te zijn en dat is het doel van dit gebaar." Hij zei het gebaar te hebben gemaakt 'in een golf van emoties' en als 'een uiting van trots. 

UEFA start onderzoek naar omstreden gebaar Turkse speler Demiral
Lees ook

UEFA start onderzoek naar omstreden gebaar Turkse speler Demiral

'Niet-sportieve uitingen' zijn tijdens het EK verboden, legt sporthistoricus Paul Reef uit aan RTL Nieuws. Maar: "In het reglement staat niet welk gebaar wel mag en welk niet." Daarom beoordeelt de UEFA dit soort uitingen van geval tot geval. 

Racisme en discriminatie

Zo werd twee weken geleden ook al een Albanese aanvaller voor twee wedstrijden geschorst. Mirlind Daku zong na afloop van het 2-2 gelijkspel tegen Kroatië beledigende teksten over Servië en Noord-Macedonië. "Fuck Servië, fuck Macedonië", kwam er uit zijn mond. De Servische voetbalbond had daarover een klacht ingediend. 

"De UEFA ziet dat dit soort handelingen de sport in diskrediet kunnen brengen", zegt Reef. Racistische en discriminerende handelingen zijn daarom strikt verboden, niet-sportieve gebaren zoals de wolvengroet worden per geval beoordeeld door een speciaal orgaan van de UEFA. Als die vaststelt dat er inderdaad sprake was van een niet-sportief gebaar, dan kan een schorsing worden opgelegd, of een boete die wordt betaald door de voetbalbond van de betreffende speler.

Lees meer over
UEFAEK voetbalLink in bioTurkije