Trans vrouwen mogen niet meer in vrouwenteams spelen in Engeland

Transgender vrouwen mogen niet langer meedoen aan het vrouwenvoetbal in Engeland. Dat meldt de Britse voetbalbond. Het besluit is het gevolg van een uitspraak van het Britse Hooggerechtshof.
Het Britse Hooggerechtshof oordeelde al op 16 april dat alleen biologische en niet-transgender vrouwen voldoen aan de definitie van vrouw.
Het beleid van de Engelse voetbalbond stond transgender vrouwen toe om wel deel te nemen aan het vrouwenvoetbal, maar dit verandert dus vanaf 1 juni, zo maakte de bond vandaag bekend in een verklaring.
Voor iedereen toegankelijk?
De voetbalbond stond in eerste instantie transgender vrouwen toe om in de vrouwencompetitie te spelen om de sport voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te houden. Dat is ook in lijn met waar de voetbalbonden UEFA en FIFA voor staan.
Daar komt nu dus een streep door in Engeland. Met de trans vrouwen die actief zijn in het vrouwenvoetbal wordt contact opgenomen, en er wordt bekeken hoe zij toch betrokken kunnen blijven bij het voetbal.
De KNVB is voor participatie van trans vrouwen. De Nederlandse bond heeft daarvoor een document opgesteld met richtlijnen. In Nederland hebben transgender personen dispensatie nodig om uit te mogen komen in vrouwencompetities in het amateurvoetbal, die volgens de KNVB zijn bedoeld 'om fysieke risico's in een gemengde competitie te beperken'.
'Categorisch uitsluiten geen oplossing'
Zulke dispensatieverzoeken worden individueel beoordeeld, meldt een woordvoerder. In gemengde competities mag iedereen meedoen.
Freya Terpstra van Transgender Netwerk Nederland vind de beslissing van de Engelse voetbalbond onbegrijpelijk. "Er is zoveel mogelijk als het gaat om beleid, bijvoorbeeld het kijken wanneer iemand in transitie is gegaan, of naar testosteronwaardes. Maar daaraan zie je al hoe gelaagd het is en hoe belangrijk het is om dit per individu te bekijken. Met het categorisch uitsluiten van een hele groep sla je het plat, dat is niet de oplossing."