Tech

Google zwicht voor druk EU, laat Androidgebruikers browser kiezen

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© Getty ImagesGoogle zwicht voor druk EU, laat Androidgebruikers browser kiezen
RTL

Gebruikers van een smartphone die draait op het Android-besturingssysteem krijgen binnenkort de vraag welke browser en zoekmachine zij willen. Google, het bedrijf achter Android, doet dit in de hoop een nieuwe miljardenboete van de Europese Commissie te voorkomen.

In de komende maanden voert het bedrijf de updates uit, schrijft Kent Walker in een blog. Hij is als senior vice-president Global Affairs van Google onder meer verantwoordelijk voor juridische zaken en beleid.

Eurocommissaris Margarethe Vestager (Mededinging) zit al jaren achter Google aan, vanwege oneerlijke concurrentie en misbruik van de marktmacht. Op Androidtoestellen is standaard Google Search en Chrome ingesteld als zoekmachine en browser, wat Google een te dominante positie geeft.

Daar kreeg Google vorig jaar een boete voor, van 4,3 miljard euro

Recordboete voor Google om machtsmisbruik Android: 4,3 miljard euro
Lees ook

Recordboete voor Google om machtsmisbruik Android: 4,3 miljard euro

Onderzoek

Vorig jaar paste Google het beleid voor Android al aan: smartphonemakers kunnen zelf bepalen welke apps ze op hun telefoons voor de Europese markt zetten. Ongeveer 80 procent van alle mobiele apparaten draait op Android.  

De timing van het bericht dat Google aan de wensen van de EU tegemoet komt is niet willekeurig gekozen. Vandaag maakt Vestager naar verwachting bekend hoe hoog de boete is die ze Google oplegt vanwege een onderzoek ander naar machtsmisbruik, zo meldt de Financial Times.

Advertenties

Dat onderzoek richtte zich op de advertentie-business van de Amerikaanse techreus. Het gaat om AdSense, een dienst waarmee website-eigenaren advertenties van een derde partij op hun website kunnen laten draaien.

Die boete kan flink in de papieren lopen. De boetes van de Commissie zijn gemaximaliseerd op 10 procent van de jaaromzet van een bedrijf. Moederbedrijf Alphabet boekte vorig jaar een omzet van 136 miljard dollar, Google was goed voor 83 procent van de omzet. Omgerekend zou de boete maximaal 9,7 miljard euro kunnen zijn.

Miljardenboetes

Behalve de boete voor marktmisbruik met Android, kreeg Google in 2017 ook een boete van 2,4 miljard euro voor het voortrekken van de eigen dienst Google Shopping in zoekresultaten. Google is tegen de boetes in beroep gegaan.

Nieuw onderzoek?

Door aanpassingen te doen, hoopt Google dat er geen nieuw onderzoek naar de praktijken van het bedrijf worden ingesteld. Vestager vertelde de Britse krant dat er op haar departement veel klachten binnenkomen van vacaturesites en zoekmachines voor lokale diensten, zoals Tripadvisor. Volgens de klagers worden ze oneerlijk behandeld door Google.

Lees meer over
Sundar PichaiMargrethe VestagerGoogleAlphabetEuropese CommissieAndroid