Strengere EU-regels voor techreuzen als Meta, Apple en Google

Techreuzen Meta, Apple, Google en Bytedance moeten zich over een halfjaar houden aan strengere Europese concurrentieregels. Doen ze dat niet, dan volgen monsterboetes tot 10 procent van hun jaaromzet.
De Europese Commissie heeft vandaag bekendgemaakt welke techreuzen onder het nieuwe regime van de zogeheten Wet op de Digitale Markten (DMA) vallen, en welke diensten op de schop moeten.
Almachtige sleutelrol
Alphabet (Google), Apple, Amazon, Facebook-eigenaar Meta, Microsoft en TikTok-moeder ByteDance worden onderworpen aan strenge regels van de Europese Unie. Ze vormen zes big techbedrijven die zo groot en machtig zijn dat ze dienen als poortwachters voor diensten van anderen, stelt de Europese Commissie vast. Dat schept verantwoordelijkheid en daarom krijgen ze extra voorschriften opgelegd.
De regels van de zogeheten Wet op de Digitale Markten (DMA) gaan gelden voor 22 zoekmachines, sociale media, besturingssystemen en internetmarktplaatsen en andere 'kerndiensten' van de grote zes, van wie er vijf uit de Verenigde Staten en een uit China komen. Hun sleutelrol in de toegang tot veel diensten maakt hen bijna almachtig. Gebruikers zijn daardoor soms tot hen veroordeeld en concurrenten komen in de knel.
Techredacteur Harm Teunis licht toe welke aanpassingen nodig zijn.
"Je kunt nu geen berichten versturen van Whatsapp naar bijvoorbeeld Telegram of Signal. Dat moet veranderen. Als je een iPhone hebt, kun je alleen apps installeren van de Apple App Store. Daar is Apple de baas en daar moet ook een eind aan komen."
Niet een-twee-drie doorgevoerd
Dat kan de Europese Commissie wel willen, maar zijn geen veranderingen die een-twee-drie zijn doorgevoerd. "Het doorsturen van berichten is ingewikkeld, want die berichten zijn vaak versleuteld. Dat moet op een bepaalde manier aan elkaar gekoppeld gaan worden, zonder dat iemand de inhoud van die berichten kan inzien."
Voor de App Store zegt Apple: omdat wij de enigen zijn, kunnen we eisen stellen aan kwaliteit, aldus Teunis. "Door dat open te gooien lopen gebruikers het risico dat ze apps installeren die misschien wel malware is."
De Europese Commissie spreekt van een poortwachter als een platform minstens 45 miljoen maandelijks actieve gebruikers heeft, een omzet van minstens 7,5 miljard euro en een marktwaarde van boven de 75 miljard. Wie aan dat signalement niet voldoet, maar wel een "diepgewortelde en duurzame positie" op de markt heeft, kan de titel ook toebedeeld krijgen.
Boete: 10 procent jaaromzet
De zes grote concerns krijgen nog een halfjaar de tijd om zich aan de nieuwe regels te gaan houden. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een boete die kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet.
Mogelijk krijgen de poortwachters tegen die tijd al gezelschap van andere bedrijven. Samsung meldde zich eerder al uit eigen beweging bij het dagelijks bestuur van de EU en ook Booking denkt in aanmerking te komen. De commissie onderzoekt nog of Apples besturingssysteem voor de iPad moet worden toegevoegd.